Nyheter

TRUMP-MEDARBEIDER: Daværende leder for Donald Trumps innsettelseskomité Tom Barrack taler under feiringen av Trumps innsettelse som president 19. januar 2017.
TRUMP-MEDARBEIDER: Daværende leder for Donald Trumps innsettelseskomité Tom Barrack taler under feiringen av Trumps innsettelse som president 19. januar 2017.

Pågrepet Trump-medarbeider anklages for å være agent for Emiratene

Lederen for ekspresident Donald Trumps innsettelseskomité er pågrepet, tiltalt for sammensvergelse med mål om å påvirke utenrikspolitikken i Emiratenes favør.

Publisert

Lederen for ekspresident Donald Trumps innsettelseskomité er pågrepet, tiltalt for sammensvergelse med mål om å påvirke utenrikspolitikken i Emiratenes favør.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Investoren Thomas Barrack omtales av The New York Times som en nær venn av Trump og en av hans viktigste pengeinnsamlere i valgkampen i 2016.

74 år gamle Barrack er blant tre menn som er tiltalt i en føderal domstol i New York for forsøk på å påvirke utenrikspolitikken uten å registrere seg som lobbyister for De forente arabiske emirater. Dette skjedde angivelig både under valgkampen i 2016 og etter at Trump ble USAs president.

Uavhengig mellommann

Barrack vil ikke erkjenne straffskyld, ifølge en talsperson som sier at han hele tiden har vært tilgjengelig for etterforskerne. Barrack skal etter planen møte i en føderal domstol sør i California, der påtalemyndigheten vil be en dommer om å sende ham til New York.

Les også: Ap om lokalt ansatte afghanere: – Forventer at regjeringen tar gode beslutninger

En talsperson for Barrack har tidligere sagt at han opptrådte som en uavhengig mellommann mellom ledere i land i Persiabukta og Trumps valgkamp og senere administrasjon – ikke på vegne av utenlandske myndigheter.

Sju tiltalepunkter

Føderal påtalemyndighet og FBI har etterforsket Barrack i nesten tre år, og tirsdag ble også en av de andre tiltalte pågrepet, en 27 år gammel tidligere toppsjef i Barracks selskap. Tredjemann er en emiratisk forretningsmann med nære bånd til myndighetene i Emiratene.

De tre er tiltalt på sju punkter, inkludert sammensvergelse, obstruksjon av rettsvesenet og for å ha kommet med en rekke feilaktige uttalelser under et avhør med føderale etterforskere i juni 2019.

– De tiltalte dro gjentatte ganger fordel av Barracks vennskap og tilgang til en kandidat som endte med å bli valgt til president, høytstående myndighetspersoner og amerikanske medier, for å fremme de politiske målene til en utenlandsk regjering uten å avdekke hvor lojaliteten i realiteten lå, sier fungerende visestatsadvokat Mark Lesko i en uttalelse tirsdag.

Advarer alle

Påtalemyndigheten hevder også at de tiltalte ga myndighetspersoner i Emiratene sensitiv informasjon om interne diskusjoner i Trump-administrasjonen. Lesko omtaler de påståtte handlingene som et svik mot tidligere president Trump og andre tjenestemenn.

– Gjennom denne tiltalen advarer vi alle – uavhengig av deres rikdom eller opplevde politiske makt – om at justisdepartementet vil håndheve forbudet mot den slags ikke oppgitt utenlandsk innflytelse, heter det i uttalelsen fra påtalemyndigheten.

Les også: Russland avduket nytt kampfly

Påtalemyndigheten vil be om at Barrack varetektsfengsles. De mener fluktrisikoen er stor og påpeker at han skal være god for over 1 milliard dollar og har tilgang til privatfly.

Barrack er den foreløpig siste av en lang rekke Trump-medarbeidere som straffeforfølges, deriblant hans tidligere valgkampsjef, sjefstrateg, nasjonale sikkerhetsrådgiver, personlige advokat og mangeårige finansansvarlig.

Powered by Labrador CMS