Nyheter:

Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, fotografert fra luften i 2008.
Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, fotografert fra luften i 2008.

Ti forsvarsministre advarer mot militær innblanding i USA-valget

Alle de ti gjenlevende tidligere forsvarsministrene i USA, blant dem to som Donald Trump utnevnte, står bak advarselen.

Publisert

Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Mark Esper, Robert Gates, Chuck Hagel, James Mattis, Leon Panetta, William Perry og Donald Rumsfeld oppfordrer i en kronikk i The Washington Post til at Pentagon må forplikte seg til en fredelig maktovergang.

– Forsøk på å involvere USAs væpnede styrker i å løse valgtvister vil kunne føre oss inn i et farlig, ulovlig og grunnlovsstridig territorium, skriver de ti tidligere Pentagon-sjefene i avisen søndag.

De tidligere forsvarsministrene viser til at valgprosessen og en fredelig maktovergang er kjennemerket på USAs demokrati. Alle maktoverganger siden borgerkrigen har vært fredelige, påpeker de.

– Dette året burde ikke være noe unntak, skriver de.

De tidligere statsrådene, som kommer fra begge de store partiene i USA, og med Esper og Mattis som forsvarsministre utpekt av Trump, viser til at rettslige forsøk på å utfordre valgresultatet, har blitt avvist av domstolene, og at delstatsmyndighetene har bekreftet resultatene.

De ber fungerende forsvarsminister Christopher Miller og resten av Pentagon til å samarbeide fullt ut og tilrettelegge for Joe Biden-administrasjonens overgang.

– De må også avstå fra enhver politisk handling som undergraver valget eller hindrer den nye administrasjonens suksess, skriver de.