Nyheter

TIL UKRAINA: Norge sender 2000 panservernraketter av typen M72 til Ukraina. Her er våpnene pakket og klare til å sendes torsdag morgen.

Her sendes norske våpen til Ukraina

GARDERMOEN (Forsvarets forum): Ukrainske myndigheter har bedt om støtte etter den russiske invasjonen for en uke siden. Torsdag sendes 2000 panservernraketter fra Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen er det iskaldt på Gardermoen militære flyplass. Seks paller med M72 panservernraketter står på rullebanen, og venter på å bli lastet om bord i flyet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er et lett panservernvåpen, det er enkeltmannens forsvar mot stridskjøretøy, kan du si, sier sier kommandør Remi Jakobsen ved Nasjonalt logistikkoperasjonssenter til Forsvaret forum på Gardermoen.

I Norge har man siden 1959 hatt et forbud mot eksport av våpen til land i krig eller hvor krig truer. Det går nå regjeringen bort ifra. Noe også Høyre, KrF, Frp og Venstre har åpnet for. Dermed har regjeringen flertall i Stortinget for å sende våpen.

Les også: Forsvarsattaché tror Russland kan være motivert av Ukrainas naturressurser

– Beslutningen fra regjeringen medførte at Forsvaret iverksatte sammendragning av materiell og gjennomførte operasjonen. Så vi har hentet ut materiell fra Forsvaret lager, transportert det til Gardermoen og så blir det sendt med Luftforsvarets Hercules videre til et tredjeland, sier Jakobsen.

Forsvaret oppgir ikke hvilket tredjeland det er snakk om, og sier at det dreier seg om sikkerheten til flyet.

I tillegg til pallene med våpen, er det pakket to paller med liggeunderlag og feltrasjoner.

FORSENDELSE: Norsk militært materiell står pakket og klart på rullebanen på den militære delen av Gardermoen flyplass, klare til å sendes til Ukraina.
PASSER PÅ: En militær vakt følger med på lastingen av norsk militært materiell til Ukraina.
RAKETTER: Norge sender 2000 panservernraketter.
HERCULES: Luftforsvarets Hercules skal frakte våpen til Ukraina.
TRANSPORT: seks paller med M72 skal lastes på.
LASTES: M72ene Norge skal sende lastes på flyet.
Powered by Labrador CMS