Nyheter

FRIGJØRING: Under 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark stilte norske og russiske krigsveteraner til en seremoni ved Frigjøringsmonumentet i Kirkenes.

Russland kritiserer forsvarsforskere

Kommentator og forsvarsforsker Hedda Bryn Langemyr mener Russland reiser minnesmerker i Norge for å flytte fokus vekk fra «mindre vennlige handlinger».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det ønskes å påminne «ekspertene» at Sovjetunionens mennesketap på Norges territorium i fascistiske konsentrasjonsleirer og under frigjøringskamper i Øst-Finnmark er nesten dobbelt så store som summerende norske tap under krigen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kommentator og forsvarsforsker Hedda Bryn Langemyr blir kritisert av Russland ambassade i Norge.

Det skriver Russlands ambassade i en kommentar på sin Facebook-side. Den syrlige reaksjonen kommer som følge av uttalelser fra blant andre Hedda Bryn Langemyr som antydet at russiske minnesmerker i Norge blir reist for å påvirke norsk opinion.

Også fagdirektør ved Forsvarets forskningsinstitutt Eskil Grendahl Sivertsen blir kritisert av Russland.

Kritikkverdige forhold

Hedda Bryn Langemyr mente at det var et ønske om å flytte søkelyset bort fra mer kritikkverdige forhold ved Russland utenrikspolitikk.

– Det ensidige fokuset på det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Russland retter litt av fokuset bort fra en eskalering av militær tilstedeværelse eksempelvis, sa Langemyr til NRK.

I en kronikk tidligere i år skrev Langemyr om russiske minnesmerker som har blir reist på norsk jord, i Troms og Finnmark:

– Mønsteret er verdt å merke seg, de geografiske plasseringene er strategiske. Det er kanskje ikke tilfeldig at Russland gjør slike fremstøt nå, skrev Langemyr.

Powered by Labrador CMS