Nyheter

HØYE STRØMPRISER: Forsvaret påvirkes også av landets høye strømpriser.
HØYE STRØMPRISER: Forsvaret påvirkes også av landets høye strømpriser.

Forsvarets strømregning ble 215 millioner kroner dyrere i 2021 enn året før

Totalt var kostnadene for energi til Forsvarets eiendom, bygg og anlegg (EBA) 100 millioner kroner mer enn gjennomsnittet de siste syv årene.

Publisert

Det kommer frem i et innsyn om Forsvarets energikostnader knyttet til eiendom, bygg og anlegg (EBA), som Forsvarets forum har fått av Forsvarsbygg.

De har opplyst om energikostnadene for 2020 og 2021 på EBA, fordelt på tre perioder: januar til april, mai til august og september til desember.

Sjokk-månedene

Den største forskjellen mellom 2020 og 2021, ser man i den siste delen av året, i perioden fra september til desember. Energikostnadene endte på 285 millioner kroner for de siste fire månedene i 2021.

Det er en økning på 135 millioner fra året før, eller en økning på 89 prosent.

At Forsvarets kostnader knyttet til energi har økt er ingen overraskelse. Denne vinteren har de historisk høye strømprisene preget den norske debatten.

Prisene skaper spørsmål om strømførende kabler til utlandet, utbygging av mer kraftproduksjon og om regjeringens handlekraft.

Mange forbrukere og bedrifter i norsk næringsliv har fått kjenne på denne prisstigningen, og det har også Forsvaret.

Markant økning

I 2021 endte de totale energikostnadene på 725 millioner kroner. Kostnadene til elektrisitet utgjorde 72 prosent av dette, opplyser Forsvarsbygg. Det vil si et beløp på 522 millioner kroner.

Les mer: Hæren og Høgskolen i Innlandet inngår et samarbeid

I 2020 endte de totale kostnadene på 472 millioner kroner, med en strømkostnad på 307 millioner.

Det betyr en økning på totale energipriser på over 250 millioner kroner, eller en økning på 54 prosent. Strømkostnadene økte med 215 millioner.

Forsvarsbygg opplyser derimot at 2020 var et år med vesentlig lavere energikostnader enn gjennomsnittet for de foregående syv årene. Diagrammet under er basert på tallene fra Forsvarsbygg, og viser de totale energikostnadene i forhold til de siste syv årene.

Forsvaret brukte rundt 100 millioner kroner ekstra på energi i 2021, enn gjennomsnittet de siste syv årene.
Forsvaret brukte rundt 100 millioner kroner ekstra på energi i 2021, enn gjennomsnittet de siste syv årene.


Som vist i diagrammet er energikostnadene for 2021 omtrent 100 millioner kroner høyere enn gjennomsnittet de siste syv årene, en markant høyere kostnad. Gjennomsnittet er ikke prisjustert.

Les mer: Er det på tide å tenke nytt om hvordan man følger opp militært personell?

Powered by Labrador CMS