Nyheter

LETTELSER: Ansatte i US Navy med hudsykdom får tillatelse til å la skjegget vokse.
LETTELSER: Ansatte i US Navy med hudsykdom får tillatelse til å la skjegget vokse.

Den amerikanske marinen letter på barberingskravet

US Navy tillater nå skjeggvekst blant tjenestegjørende med hudsykdom.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver det amerikanske nettstedet Stars & Stripes. Ifølge nye retningslinjer fra den amerikanske marinen risikerer ikke ansatte sparken hvis de ikke er nybarberte - forutsatt at de kan vise til at de har hudsykdommen pseudofolliculitis barbae (PFB). De må heller ikke bære med seg dokumentasjon på at de er unntatt regelverket.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

PFB er en betennelsesreaksjon, som kommer at av det barberte håret skader hårsekken og huden rundt.

US Navy er den siste av mange avdelinger i det amerikanske forsvaret som innfører de nye reglene.

Mer utsatt

Forsvarets forum har tidligere skrevet om en studie gjennomført av militære hudleger som konkluderte med at skjeggregler førte til diskriminering.

Militært tilsatte med afrikansk bakgrunn var mer utsatt for PFB viste studien, som også pekte på at manglende barbering kunne svekke mulighetene for forfremmelser i det amerikanske forsvaret.

Til tross for lettelsene i barberingsreglene kan ikke tilsatte i marinen bare la ansiktshåret gro.

«Sjømenn som nekter å benytte seg av de medisinske behandlingene mot PFB, eller som ikke følger kravene om skjeggvekst til kommanderende offiserer, vil få tjenestemessige konsekvenser», står det i notatet. En ansatt må først prøve de medisinske behandlingene. Om tilstanden ikke blir bedre, er de fritatt fra barbering.

Må be om lov

I Norge er det mindre strenge regler. Ved frammøte til militærtjeneste kan velpleid skjegg, kinnskjegg og bart fortsatt bæres. Anlegg av skjegg, kinnskjegg og bart under førstegangstjenesten kan tillates av avdelingssjef etter søknad, heter det fra Forsvaret.

Noen unntak er det likevel, eksempelvis har avdelingssjef rett til å pålegge at skjegg, kinnskjegg eller bart skal være kortere. Dette kan kreves ved spesielle anledninger, eller grunnet hygieniske og sikkerhetsmessige årsaker.

Powered by Labrador CMS