Pressemelding:
Forsvarets forum har levert sin første SKUP-rapport
PRESSEMELDING: Det begynte med en grå ullsokk og endte opp som en historie om lovbrudd og rutinesvikt.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag publiserte Medier24 listen over innleverte SKUP-rapporter. Blant de 40 innleveringene står Forsvarets forum med sakskomplekset «Uunnværlig».
Det er journalistene Lousie Thommessen og Andrea Rognstrand som står bak sakene - reportasjeledet av Silje Kampesæter.
Prosjektet begynte med en grå ullsokk og endte opp som en historie om lovbrudd og rutinesvikt, som har fanget oppmerksomheten til EFTAs kontrollorgan i Brussel.
– Dette viser hva slags utvikling Forsvarets forum går igjennom. Undersøkende journalistikk er en vesentlig del av samfunnsoppdraget. Forsvarets forum har flere ganger oppigjennom årene publisert saker som har hatt nasjonal interesse og betydning. Dette er første gang vi leverer inn en metoderapport, men det skal absolutt ikke bli den siste, sier ansvarlig redaktør Stian Eisenträger.
Han sier han er utrolig imponert og stolt over å ha så dyktige og kompetente medarbeidere i redaksjonen.
– Dette viser verdien av å ha et fagmedium som Forsvarets forum, fortsetter han.
I hovedsaken skrev Forsvarets forum at Forsvaret gjør hasteinnkjøp for opp mot en halv milliard kroner. Avtaler på klær og utstyr til norske soldater er gått ut på dato.
193 millioner kroner er brukt på varer som er vurdert som «uunnværlige for forsvarsformål». Med en unntakshjemmel er det kjøpt direkte fra leverandør - uten konkurranse i markedet og uten Forsvarsdepartementets godkjennelse.
Forgylte knapper til Hærens gallauniformer, dusk i hatten til gardistene og paradeuniform til tropisk klima står på listen over ting som er «uunnværlig» for Forsvaret.
– Vanskelig, langdrygt og vanvittig givende, sier journalist Andrea Rognstrand om det å jobbe med denne saken.
– Hva har dere lært av prosessen?
– At nyhetssaker slik som sokkemangel i Nord-Norge kan være symptom på et større kompleks – for den som tar seg tid og jobber iherdig for å komme til bunns i det. Samarbeid med kolleger har vært helt sentralt for meg i denne prosessen, og har lært meg utrolig mye om metode, svarer Rognstrand.
Thommessen sier arbeidet med saken har vært nerdete, gøy og utfordrende.
– Vi trodde saken var en sprint, men den endte i et maraton. Vi har i perioder jobbet mer konsentrert enn jeg tror jeg noen gang har gjort før, og da har det vært utrolig verdifullt å samarbeide med driftige, positive folk som har ulike styrker og i tillegg kan forsvarsspråket, sier hun.
Hun legger til at å jobbe med saken har lært henne masse:
– Jeg har lært å bli forelsket i de små detaljene, å stille spørsmål ved nesten alt, at papirspor kan si mer enn tusen ord, og at man aldri skal undervurdere hva det kan kreve å være kilde.