Nyheter:

Kong Carl Gustaf av Sverige og prins Carl Philip besøkte Försvarsmakten under øvelse Aurora 2017.
Kong Carl Gustaf av Sverige og prins Carl Philip besøkte Försvarsmakten under øvelse Aurora 2017.

Planlegger for storøvelse

Midt i koronapandemien planlegger Sverige for en stor militærøvelse i mai og juni.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som Sverige er landet som er hardest rammet av koronaviruset Covid-19 i Norden, skal øvelsen «Aurora 20» gå som planlagt. Rundt 25 000 skal delta under øvelsen skriver SVT, som har intervjuet kommunikasjonssjef for Södra skånska regementet P7 i Revingehed Marcus Nilsson.

– Vi planlegger for å gjennomføre «Aurora» med full kraft. Men feltsykehusene våre kommer ikke til å bli tatt i bruk da de er i bruk av helsemyndighetene, sier Nilsson til SVT.

Har du tips om saken eller andre nyheter vi bør ta tak i send en epost til [email protected]

På spørsmål fra SVT om det er viktig å avholde øvelsen i «disse koronatider», svarer talspersonen følgende:

– Når samfunnet er i en krise skal forsvaret være på sitt sterkeste.

Det amerikanske nyhetssiden Defense News skriver at svenskene opprettholder øvelsen, til tross for at noen nasjoner har trukket sin deltagelse. Andre nasjoner har varslet at de sender et mindre styrkebidrag enn det som var planen.

Beslutningen fra Försvarsmakten om å avholde storøvelsen står i kontrast til hva Det norske forsvaret konkluderte med tidligere.

Forsvaret besluttet i vinter å avlyse den store internasjonale militærøvelsen «Cold Response» på grunn av frykten for smitte.

– Viruset er nå ute av kontroll i samfunnet, og det er en ny situasjon. Derfor har vi besluttet å iverksette en styrt avvikling av øvelsen, sa sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Rune Jakobsen i mars.

Forsvarets forum har vært i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) for å vite om Norge vil sende styrker til øvelsen – som planlagt.

I tillegg er det spurt om hva det norske bidraget under «Aurora 20» skal bestå av.

Talsperson ved FOH, Elisabeth Eikeland, opplyser at det ikke offisielt er tatt en endelig beslutning om Forsvaret skal stille under øvelsen i Sverige.

Forsvarets forum er lovet svar på spørsmålene knyttet til eventuell norsk deltagelse under øvelsen i løpet av morgendagen.

Hver morgen før klokken 9 sender vi ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene fra foregående døgn. Du kan melde deg på her for å få det rett i innboksen.

Powered by Labrador CMS