Nyheter
For første gang skal Pride-flagget heises på et norsk militært fartøy
Syv militære fartøy skal delta i Pride-parade i Bergen. – Jeg er stolt, sier Haakonsvern-sjef Tone Størksen.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Å være synlig i en parade er en ypperlig måte for Sjøforsvaret å vise seg frem. Vi er en stor arbeidsplass. At det skjer i en båtparade, gjør det hele ekstra spesielt, sier kommandør Tone Størksen.
Lørdag 12. juni stiller Sjøforsvaret med et gammelt krigsskip, KNM Hitra. KV Tor skal være med. Og støttefartøyet KNM Olav Tryggvasson. I tillegg kommer skolefartøyene Kvarven og Nordnes og to sjøbjørner. Sjefen for Sjøforsvaret Rune Andersen deltar. Og Tone Størksen, som er sjef for Sjøforsvarets baser på Haakonsvern og Ramsund skal være der sammen med sin kvinnelige kjæreste.
– I Pride-festivalen i Bergen har Forsvaret ikke vært en synlig aktør tidligere. Dette er første gang vi deltar aktivt. Jeg har vært med som privatperson, men ikke i regi av Forsvaret, sier Størksen.
Hun forteller at det blir første gang Pride-flagget heises i et norsk militært fartøy.
– Det er en veldig fin markering av den toleransen som Forsvaret skal ha. Og det er et tydelig signal at også sjefen for Sjøforsvaret deltar.
Fortsatt fordommer
Tone Størksen kom inn i Forsvaret i 1989, og var blant annet første kvinnelige fartøyssjef i minevåpenet.
– Det var en mye tøffere sjargong den gangen. Det var ikke mange kvinner i Forsvaret, og spesielt messemiljøene hadde en tøff tone. Det har endret seg. Det skjedde mye på 90-tallet. Det har vært en oppmykning, og det handler blant annet om at vi fikk flere kvinner inn. I tillegg endret også samfunnet seg. Det påvirker Forsvaret, sier hun.
– Men jeg kjenner flere kvinner som sluttet på grunn av måten de ble behandlet på. Og enkelte deler av Forsvaret henger fortsatt noe igjen. Også i dag mener jeg at det finnes fordommer mot homofile i Forsvaret og usikkerhet rundt hvor åpen man kan være.
Hun forteller at de inviterte vernepliktige til å være med i båtparaden. 25 meldte seg, bare én var mann.
– At nesten ingen menn blir med, gjør at jeg stiller spørsmål ved hvor langt vi har kommet. Jeg mener at vi gjøre mer for å skape mer trygghet rundt legning hos mannlige rekrutter.
– Hvordan kan man gjøre det?
– Ved å delta på Pride-parader og snakke om det. Vi kan bruke soldataksjoner, det har vi blant annet gjort tidligere. Jeg tror vi må justere den forventningen som ligger der, om at Forsvaret skal være så tøft og macho. Selv møter jeg få fordommer i min hverdag, men jeg opplever at det er vanskeligere for de som er unge. Ta for eksempel språkbruk. I mange miljøer er «homo» et vanlig skjellsord.
– Stolt
Tone Størksen kaller Forsvarets deltakelse et tydelig signal om at de støtter alle.
– Alle skal få elske den de vil. For meg personlig betyr det at jeg får full aksept fra arbeidsgiver for den jeg er. Det gjør meg stolt. Og legning er ikke en karrierestopp. Det er jeg et eksempel på.
Les også: Eirik Kristoffersen vil gå i Pride-paraden i 2021