Nytt om navn

Avtroppende kommandant Odd Inge Haravik (t.v.) og påtroppende kommandant Roger Hoel (t.h.) på Vardøhus festning.
Avtroppende kommandant Odd Inge Haravik (t.v.) og påtroppende kommandant Roger Hoel (t.h.) på Vardøhus festning.

Ny kommandant på Vardøhus

Roger Hoel tok forrige uke over som kommandant på verdens nordligste festning.

Publisert

– Jeg skal være forsvarets representant på festningen. Jobben går blant annet ut på å ta vare på et viktig kulturminne og videreføre tradisjonene til nye generasjoner, sier orlogskaptein Roger Hoel.

Han overtok jobben som kommandant på Vardøhus festning onsdag 2. september etter kommandørkaptein Odd Inge Andersen. Seremonien ble ledet av sjef Forsvarets Fellestjenester, brigader Arne Opperud, med 85 gjester til stede. Det ble også avfyrt salutt for Hoel som overtar et kulturminne som er vernet av Riksantikvaren og er et populært reisemål for turister.

Det ble bygget en festning på stedet så tidlig som 1300-tallet. Festningen man kan besøke i dag stammer fra 1738 og kan skryte på seg å være verdens nordligste.

Fikk du med deg denne: Vardøhus salutterer for solas tilbakekomst.

– Jeg har fire vernepliktige fra Garnisonen i Sør-Varanger. Jeg tror dette er et av de bedre stedene å tjenestegjøre, mener Hoel.

Noe av det første han gjorde som kommandant var å delta på den nasjonale dugnaden «Strandryddeuka». 100 kvadratmeter strandsone i Molvika sør for Vardø ble plukket av Hoel og de vernepliktige. Resultatet var et tilhengerlass med søppel.

Nå nærmer det seg mørketid for kommandanten på Vardøhus.

– Jeg har vært i Finnmark på jobb tidligere med kystvakten og hatt noen år i Barentshavet i mørketiden. Denne gangen blir det uten å være sjøsyk og med fast grunn under føttene. Så det ser jeg fram til, sier Hoel.

Verdens nordligste festning - Vardøhus.
Verdens nordligste festning - Vardøhus.