Nyheter:

NSM visste ikke at de skulle bytte departement

Foreløpig har vi mange spørsmål, men ikke så mange svar, forteller kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy.

Publisert Sist oppdatert

​Etter at den nye regjeringen var blitt presentert, med det den hadde å by på av omrokkeringer og nye ministerposter ble det også klart at ansvaret for sikkerhetsloven og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) overføres fra Forsvarsdepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet

Dette kom som en overraskelse for mange, inkludert de ansatte i NSM.

– Jeg ble veldig overrasket. Foreløpig har vi mange spørsmål, men ikke så mange svar, forteller kommunikasjonsdirektør i NSM, Mona Strøm Arnøy.

Usikker på hvordan ansatte blir påvirket

Blant de ansatte i NSM er det flere offiserer. Hva som skjer med disse er foreløpig uklart.

– Det er for tidlig å si, men det vi har fått beskjed om er at det er andre forsvarsansatte i sivil sektor og at det er god praksis for å ivareta disse, sier Strøm Arnøy.

Hun sier til Forsvarets forum at de nesten må få litt mer informasjon før hun kan si noe mer om de praktiske betydningene rundt departementsskiftet. 

– Jeg er helt sikker på at vi vil bli bedre informert. Det kan jo tenkes at dette vil påvirke ansatte i Forsvarsdepartementet som har vært knyttet til vårt arbeid også. Vi har jo også kontorer inne i en militærleir.. legger hun til. 

Disponeres av departementet

Odd-Einar Eilertsen, nestleder i Norsk Offiserforbund (NOF), sier at de ansatte i NSM frem til nå har vært ansatt i Forsvaret, men at de er disponert i stilling i departementet. 

– Det regner jeg med at de vil fortsette å være, men det kan jeg ikke si med hundre prosent sikkerhet, legger han til.

Han forteller at NOF ikke har rukket å få full oversikt over saken ennå, men vil jobbe videre med dette de neste ukene.

Det er Ingvil Smines Tybring-Gjedde som får ansvaret i den nyopprettede stillingen som samfunnssikkerhetsminister. Tybring-Gjedde deler departement med Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara. 

Justis- og beredskapsdepartementet svarer ikke på Forsvarets forums henvendelse, men viser til Forsvarsdepartementet. Forsvarsdepartementet ved spesialrådgiver
Birgitte Frisch sier til Forsvarets forum at offiserene vil fortsatt være ansatt i Forsvaret.

Hun viser til statsministerens kontor når det gjelder svar på spørsmål om hvorfor NSM ikke ble varslet i forkant.

– Ønsker ikke jobbe som byråkrater

Anders Romarheim som leder Senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole, mener det ville kunne oppstått utfordringer dersom offiserer i NSM skulle blitt flyttet ut av Forsvaret.

– Jeg vil jo tro at en del av dem har et ønske om å jobbe i Forsvaret, ha en militær karriere – i Forsvaret, ikke som byråkrater i justissektoren, sier han.

Han synes likevel ikke det er så rart at de ansatte ikke har blitt varslet og sier det er vanskelig å se for seg hvordan dette kunne bli gjort uten å lekke noe fra regjeringsforhandlingene. 

– Det er alltid ubehagelig fra arbeidstakers side, men i en regjeringsforhandling, noe som dette er et produkt av, så er det å varsle de ansatte underveis som å sende ut en pressemelding, forteller han.