Nyheter:

Statsråd for samfunnssikkerhet på plass - hva betyr det egentlig?

– Dette er et felt hvor mange dyktige har prøvd og feilet, sier forsvarsekspert Anders Romarheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang skal Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti sitte sammen i regjering. Det betyr omrokkeringer og nye ministerposter. En av dem er stillingen som «samfunnssikkerhetsminister». Men hva betyr det? Og hvorfor kommer det nå?

Vi spurte Anders Romarheim som leder Senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier, Forsvarets Høgskole.

– Noen å skylde på

– Hvorfor kommer dette nå?

– Det kan jo være praktisk å ha en konstitusjonell ansvarlig statsråd på et spesifikt område hvor det har vært kraftfull kritikk av regjeringens arbeid, svarer Romarheim.

«Selv om det er forbedringer på mange områder, er det fremdeles svakheter i arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap. Flere departementer mangler oversikt over risiko og sårbarhet i egne sektorer.» skrev Riksrevisjonen 21.05.2015.

I 2017 var budskapet det samme. I 2018 hakket krassere: «Det er svært alvorlig at manglene ved grunnsikringen av de skjermingsverdige objektene i politiet og Forsvaret fortsatt ikke er i henhold til kravene i sikkerhetsloven.» 

Romarheim legger til at utnevnelsen likevel også må sees som en ambisjon fra statsministeren side om å satse mer på beredskap. 

I denne saken kan du lese vårt intervju med rikskritikeren - mannen bak rapportene: Per-Kristian Foss.

Må få forankres hos statsministeren

– Hva betyr det at Norge får en egen samfunnssikkerhetsminister?

– Dette er nytt, så hva det betyr vet vi ikke. Så vedkommende må få sjansen til å gjøre noe før ros og ris deles ut, understreker Romarheim.

Likevel er Romarheim skeptisk til effekten av en slik ministerpost. Da Erna Solberg tiltrådte var valgløftet å etablere et koordineringselement ved statsministerens kontor.

– Den satsingen ble veldig tam og hun lyktes i liten grad. Elementet finnes i dag i redusert form, som sekretariat for Regjeringens Sikkerhetsutvalg.

Romarheim er i utgangspunktet positiv til en slik ministerpost, men mener den er plassert feil. Han tror at det vil være helt avhengig av hvor godt forankret den nye statsråden, agendaen og prosjektet er ved statsministerens kontor og i regjeringens sikkerhetsutvalg.

– Det må være et prosjekt for en samlet regjering for at dette skal lykkes, legger han til.

En bedre sparringspartner?

– Hva betyr dette for Forsvaret?

– Mer trøkk og bedre beredskap i sivil sektor vil kunne gi Forsvaret en bedre sparringspartner, sier Romarheim.

Han mener sivil sektor mangler vertikale styringslinjer og politisk autoritet og gjennomslagskraft, og at det ofte blir minister mot minister i kampsakene.

– Da kan ting gå i byråkratisk vranglås, sier Romarheim, før han legger til:

– Styrking av beredskapsarbeidet er positivt og ny minister må ønskes velkommen. Men dette er et felt hvor mange dyktige har prøvd uten nevneverdig suksess.
***

Dette er samfunnssikkerhetsministeren:

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) blir samfunnssikkerhetsminister. Hun er gift med Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde som er nesteleder i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Under presentasjonen av de nye statsrådene sa statsminister Erna Solberg følgende om de to nye ministerpostene «samfunnssikkerhetsminister» og «digitalminister»:

– Dette gjør vi for å møte to av de viktigste utviklingstrekkene vi ser i samfunnet i dag.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen fortsatte med å si at Ingvil Smines Tybring-Gjedde får et viktig ansvar for «å ivareta vår trygghet».

Tybring-Gjedde (Frp) går inn i et delt departement med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Du får en veldig viktig jobb med beredskap. Men ikke bare den gamle beredskapen, også den nye som går på IKT-sikkerhet. Du får også ansvar for polarområdene. Alt dette er veldig interessant, sa Wara og overrakte det han kalte en gammeldags, analog nøkkel til den nye statsråden som er født i Oslo i 1965.


Powered by Labrador CMS