Nyheter
NSM vil styrke cybersamarbeidet i Norden
Felles øvelser og raskere deling av kritisk informasjon var blant temaene som ble diskutert da nordiske cybersikkerhetstopper møttes i Oslo.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Hovedpunktene har dels vært å dele erfaringer og situasjonsforståelse sett fra de ulike landenes ståsted. Vi er i en spesiell tid, det er en krevende situasjon og det er alltid nyttig å diskutere og dele med hverandre hvordan vi opplever situasjonen, forteller Erik Haugland, leder for Nasjonalt cybersikkerhetssenter hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
17. januar hadde han møte med sine nordiske motstykker. Det er første gang siden før korona-pandemien at de møtes.
– Vi har diskutert og er veldig enige om å styrke det nordiske samarbeidet, sier Haugland.
– Hva kan det innebære?
– Det stilles store krav til oss som tjeneste å reagere raskt. Vi må sørge for er at vi er raske med å dele kritisk informasjon som også kan være relevant for andre land.
Les også: Nasjonal sikkerhetsmyndighet: – Tror vi er litt usynlige
Lang tid
Etatene som har ansvaret for cybersikkerhet er organisert forskjellig i de forskjellige land, og er underlagt ulike departementer. Likevel var det enighet om å arrangere felles nordiske øvelser.
– Vi ser at det er behov for
felles øvelser. Vi er små land, som har mye av den samme situasjonen å forholde
oss til, selv om vi kan være organisert annerledes, sier Haugland.
En utfordring for NSM er at norske virksomheter ikke alltid følger opp varslene de får.
– Vi er bekymret for at det tar uforholdsmessig lang tid fra sårbarheter blir varslet fra NSM til sårbarheter blir lukket. Det er en bekymring vi har, særlig i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i, påpeker Haugland.
Les også: Spionsjefen fra Rwanda ble funnet død i Sør-Afrika
Færre lykkes
Haugland ønsker ikke å gi noen konkrete eksempler på aktivitet mot Norge i etterkant av Russlands invasjon Ukraina i fjor, og henviser til Etterretningstjenesten og PST. Men han sier at folk ser ut til å være mer oppmerksomme på faren enn tidligere.
– Det vi merker er at det er
lavere terskel for å varsle, sier han.
Selv om det har vært en økning i antall forsøk på datainnbrudd, var det færre som lykkes i fjor enn tidligere.
– 2019-2021 var det en tredobling av hendelser, mens i 2022 ser vi at det er en økning i antall forsøk på kompromittering, men en nedgang i antall vellykkede kompromitteringer, sier Haugland.
Selv om det er en stund siden sist de nordiske cybersikkerhetstoppene møttes, blir det kanskje ikke like lenge til neste gang.
– Tiden vi er i har vist hvor viktig det er å ha slikt tillitsbasert samarbeid, sier Haugland.