Norske kampfly har avskåret russiske fly 22 ganger i år

I 2020 har norske kampfly identifisert 47 russiske fly og avskåret fly ved 22 anledninger til og med onsdag, ifølge Forsvarets operative hovedkvarter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre ganger er det de nye norske kampflyene F-35 fra Ørlandet som har møtt russiske fly i lufta over havet utenfor Midt-Norge og avskåret dem, ifølge oversikten Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ga til Adresseavisen onsdag.

F-35-flyene skal først i 2022 etter planen overta den norske jagerflyberedskapen, og fram til det er det F-16-flyene som er i kontinuerlig beredskap ved Bodø flystasjon, men F-35-flyene er altså på vingene fra tid til annen.

Major Brynjar Stordal er talsmann for FOH og oppgir at så langt i år har norske fly avskåret russiske fly ved 22 anledninger til og med onsdag, har identifisert 47 fly.

Tidligere i mai meldte Forsvarets Forum at russiske jagerfly daglig er blitt observert i internasjonalt luftrom utenfor norskekysten, og at norske jagerfly hver dag den siste uka hadde rykket ut for å identifisere russiske jagerfly.

Stordal sa til NRK at forklaringen på den økte russiske aktiviteten var at britene og amerikanernes flåtestyrke hadde øvelse i Barentshavet.

– Våre fly er ute og viser tilstedeværelse og for å fortelle dem at vi følger med. Det er de også vant med at vi gjør, sier majoren

Powered by Labrador CMS