Nyheter:

To fly av typen Su-24 Fencer etterfyller fra et Ilyushin Il-78 Midas. Dette udaterte bildet er et illustrasjonsfoto. Forsvarets forum er ikke kjent med om det er disse typene fly som nå er observert.

F-16 har identifisert russiske fly tre dager på rad

Russland har trolig sendt opp fly for å følge med på alliert trening utenfor kysten av Norge de siste dagene.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

1. mai ble det russiske forsvarsdepartementet varslet om at fire amerikanske fartøy og et britisk fartøy ville seile inn i Barentshavet. For amerikanernes del er det det første besøket i havområdet siden 80-tallet, opplyser det amerikanske sjøforsvaret i en pressemelding.

– Varselet ble sendt i et forsøk på å forhindre misforståelser, redusere risiko og motvirke utilsiktet eskalering, står det i pressemeldingen fra USA.

Likevel holder russene øye med aktivitet utenfor den norske kysten. I helgen og mandag gjennomførte Nato Quick Reaction Alert (QRA) såkalte scrambles hver dag.

– Vi har vært ute med QRA og fulgt med på russiske fly. Noe av aktiviteten kan relateres til at det følges med fra russisk side, sier pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum.

Det er blitt identifisert både jagerfly og maritime patruljefly fra Russland.

Han sier at det har vært lignende aktivitet fra russisk side når det er aktivitet i Norge og nærområdene, som for eksempel under den store Nato-øvelsen Trident Juncture i 2018.

Powered by Labrador CMS