Nyheter:

Norsk sjef i Irak: – Forventer angrep mot baser, men vet ikke når, hvor og hvordan

Søndag ble den grønne sonen i Bagdad rammet av angrep for andre dag på rad.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​De norske styrkene i Anbar-provinsen i Irak har arbeidet under hevet beredskap siden nyttårsaften. Lørdag skjerpet de ytterligere noen enkelttiltak, og søndag sa ayatolla Ali Khameneis militærrådgiver at Irans svar på likvideringen av Qasem Soleimani vil være å angripe militære mål.

– Responsen vil uten tvil være militær og rettet mot militære installasjoner, sa Hossein Dehghan i et intervju med CNN.

Forventer at noe kan skje

– Vi kom inn til AAAB (Al-assad Air Base red. anm.) i går og har vært her siden. Det har ikke vært noen angrep mot AAAB siden vi kom, men beredskapen er hevet for alle avdelinger, skriver oberstløytnant og detasjementsjef Einar Aarbogh i en e-post til Forsvarets forum. 

Aarbog har vært på perm hjemme i Norge, men returnerte til Irak lørdag. Han skriver at stemningen i den internasjonale leiren er god tross forholdene, selv om de fortsatt har i bakhodet hva som kan skje. 

– Samtidig er dette en del av å være soldat. Vi forventer at det skal skje angrep mot koalisjonsbaser, men vet ikke når, hvor og hvordan, skriver Aarbogh videre. 

Han forteller at de har forberedt seg og vil fortsette med det i perioden fremover, koordinert med de andre styrkene som befinner seg på basen.

Fikk du med deg at Norge vil diskutere styrkebidraget med Irak, etter at parliamentet foreslo å kaste ut den internasjonale koalisjonen?

Amerikansk likvidering

Oberstløytnant Einar Aarbogh er sjef for NORTU 5 (Norwegian Task Unit) i Anbar, Irak. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

Den amerikanske likvideringen av den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani ved flyplassen i Bagdad natt til fredag har skapt voldsomme reaksjoner i Irak og Iran.  

Søndag vedtok den irakiske nasjonalforsamlingen en resolusjon og ba regjeringen kaste ut den USA-ledede internasjonale militærkoalisjonen i landet. 

Soldater fra NORTU 5 rykker ut i stilling med en Dingo 2 i forbindelse med et rakettangrep mot leiren i Al-Assad, Irak i starten av desember 2019. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret
Soldater fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit) står samlet, i etterkant av et rakettangrep mot leiren i Al-Assad, Irak. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

Norge er blant medlemslandene i koalisjonen, og bidrar med omtrent 70 soldater som trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i Operation Inherent Resolve. 

Den norske rådgivningsstyrken Norwegian Task Unit (NOR TU) er partnerstyrke med den irakiske hæren 7. divisjon og rådgir avdelinger, primært på divisjons- og brigadenivå, står det på Forsvarets nettsider. Det norske bidraget holder til ved al-Asad militærbase i Anbar-provinsen, drøyt 200 kilometer unna Bagdad. 

– Ikke en kritisk situasjon

Forsvaret sier til Forsvarets forum at situasjonen for de norske styrkene i militærbasen i Irak er under kontroll.  Talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Brynjar Stordal, sier at sikkerhetstiltakene ved den militære flybasen al-Asad er uforandret siden helgen. 

– Det er ikke en kritisk situasjon for de norske styrkene som er i Anbar-provinsen nå. De er godt trent, godt utstyrt og ved godt mot. Den norske delen av campen er inne i en stor base med internasjonale styrker, sier Stordal til Forsvarets forum. 

Han viser til at de norske styrken har anledning til å ta kontakt med familie og pårørende fra den irakiske militærbasen, der de internasjonale styrkene i Operation Inherent Resolve befinner seg. 

– Hvilke planer har dere hvis situasjonen forverrer seg? Kan det være aktuelt å evakuere styrkene? 

– Nei, det er ikke snakk om det på nåværende tidspunkt. Vi forholder oss til mandatet for oppdraget som løper ut 2020, og vi avventer fortsatt politisk dialog mellom norske og irakiske myndigheter. 

Talspersonen ved FOH forteller også at den nåværende kontingenten av norske styrker, skal «roteres» i februar som planlagt. Da skal etter planen det styrkebidraget på rundt 70, der brorparten tilhører Panserbataljonen, erstattes av soldater fra Telemark Bataljon. 

Nye rakettangrep

Søndag kveld slo minst to raketter ned nær den amerikanske ambassaden i Bagdad. Det er andre dag på rad at området kalt den grønne sonen, blir angrepet.

En tredje rakett skal samtidig ha truffet en bolig utenfor den grønne sonen i Bagdad, der fire personer ble såret, ifølge kilder i helsetjenestene.

Det er ikke kjent hvem som står bak rakettene, og meldingen er ikke kommentert av offisielle kilder.

Ikke helt oppdatert på det som har skjedd? Les mer om bakteppet i denne saken: Militærbaseangrep, bombing av militsgrupper og ambassadestorming.

Avfeier at Kongressen må varsles

USAs president Donald Trump har fått mye kritikk for at han varslet Kongressen først nesten 48 timer etter angrepet mot Soleimani.

I en uttalelse søndag sa presidenten at han ikke trenger et «ok» fra Kongressen for å angripe.

Presidenten skriver det samme på Twitter senere samme dag, samtidig som han igjen advarer Iran.

– Disse innleggene vil fungere som en underretning til Kongressen om at hvis Iran skulle slå til mot en amerikansk person eller mål, vil USA umiddelbart slå tilbake med full styrke, muligens på en uproporsjonal måte, skriver presidenten.

Truet med å angripe 52 mål

Det er Trumps andre advarsel til iranerne siden lørdag.

– Iran har ikke vært annet enn problemer i mange år. La dette være en advarsel om at hvis Iran angriper amerikanere eller amerikanske interesser, har vi valgt ut 52 iranske mål, skrev USAs president på Twitter rett før midnatt natt til søndag.

De 52 målene representerer ifølge Trump de 52 amerikanerne som ble holdt som gisler i Iran fram til 1981 etter den iranske revolusjonen i 1979.

USA har om lag 5.200 soldater utplassert i Irak.

Powered by Labrador CMS