Nyheter:
Norsk lag på pallen i Nato-konkurranse
Iron Spear er en konkurranse mellom landene som deltar i Nato-operasjonen i Baltikum. I år deltok norske stridsvogner for første gang – og havnet på pallen.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det ble en knepen seier til et mannskap fra Frankrike som stilte med en Leclerc-stridsvogn. De vant med noen få poeng til det beste norske mannskapet. Totalt hadde vi tre lag blant de ti beste, sier rittmester Kenneth Hol på telefon fra Lativa.
På lørdag gikk konkurransen Iron Spear 2019 av stabelen. Der fikk norske soldater fra Panserbataljonen bryne seg på sju andre Nato-land som deltar i operasjon «Enhanced Forward Presence» i Baltikum. Konkurransen gikk i korte trekk ut på kjøre en løype hvor stridsvognene skjøt på ulike målgrupper og skulle sende en kontaktrapporter underveis. Deretter ble en kombinasjonen av tid, treffsikkerhet og kvaliteten på rapporten utslagsgivende for det endelige resultatet.
Dette er første gang norske soldater deltok i konkurransen. Frankrike gikk til topps, med et norsk og amerikansk lag på de neste plassene.
– Vi var bare noen få poeng bak vinneren og hadde jevnt over solide resultater innenfor de tre målekriteriene. Det er vi selvfølgelig godt fornøyd med, forteller eskadronssjef Hol.
Gamle stridsvogner
Foruten Norge deltok Spania, USA, Frankrike, Polen, Storbritannia, Italia, og Tyskland i konkurransen. Alle stilte med ulike stridsvogntyper, hvorav tre nasjoner hadde ulike varianter av Leopard 2. De norske 2A4 var klart eldst i Leopard-klubben.
– De norske vognene er gamle og har blant annet hydraulisk rettesystem for kanon og tårn. De spanske og tyske Leopardene har elektriske systemer og bedre optikk. Likevel er våre vogner svært gode når de fungerer. Jeg føler ikke at vi stilte med noe «handicap», sier Hol.
– Er det knyttet mye prestisje til denne typen konkurranser?
– Helt klart. Men det viktigste er å få trent sammen med våre allierte og høste erfaringer av dette. Blant annet fikk vi alle sambandssystemene til å virke sammen slik at vi kunne kommunisere på tvers av nasjonene, sier Hol.
Det viktigste er å få trent sammen med våre allierte og høste erfaringer av dette.
Dette er andre gangen Norge stiller med stridsvogner under operasjonen i Litauen. Den nåværende stridsgruppen skal være i Litauen fram til januar 2020.
– Vi fikk mye skryt for innsatsen under Iron Spear. Jeg føler vi har bevist at norske soldater holder et svært høyt nivå blant våre allierte.