Nyheter
ÅRSMARKERING: Krigsveteran Monrad Mosberg fotografert under den offisielle norske 70-årsmarkeringen for D-dagen i 2014. Mosberg døde søndag, 105 år gammel.
Foto: Christian Nørstebø, Forsvarets forum
D-dagsveteranen Monrad Mosberg er død
Krigsveteranen Monrad Mosberg deltok under invasjonen i Normandie i 1944. Søndag døde han, 105 år gammel.
Mosberg døde søndag, opplyser familien til NTB.
Mosberg var 26 år gammel og tjenestegjorde som fenrik på den norske jageren Svenner på det som er blitt kjent som D-dagen, 6. juni 1944. Fartøyet ble truffet av to tyske torpedoer og sank. Over 30 av mannskapet mistet livet. Mosberg ble liggende i vannet før han ble reddet av et britisk fartøy.
– Granatene slo ned
Mosberg fortsatte krigsinnsatsen etter redningen, men resten av D-dagen ble han tilskuer fra et troppefartøy, noe han beskrev i et intervju med NTB da han besøkte Normandie under markeringen av 70-årsdagen for slaget i 2014.
– Jeg gikk ut på dekk for å se på dette skuespillet, det er jo ikke hver dag man ser en verdensstor invasjon. Vi ble beskutt av et landbatteri, og granatene slo ned på begge sider av oss, sa Mosberg.
Monrad Mosberg var utdannet ved Sjøkrigsskolen i 1939 og var i de norske styrkene i Storbritannia under andre verdenskrig. Etter krigen var Mosberg løytnant, kapteinløytnant, orlogskaptein, kommandørkaptein og adjutant for daværende kronprins Olav. Han mottok en rekke hedersbevisninger, blant annet Krigsmedaljen og den danske Dannebrogordenen.
– Var villig til å gi sitt liv
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han minnes Mosberg med stor respekt og takknemlighet
– Norge har mistet en av de siste D-dagsveteranene. Krigshelten Monrad Mosberg var en av dem som var villige til å gi sitt liv for vår frihet under invasjonen av Normandie 6. juni 1944. Han var høyt dekorert og ble blant annet hedret med den franske æreslegionen i en alder av 103 år, sier Støre til NTB.
Risikofylte år
Sjøforsvarets sjef, kontreadmiral Rune Andersen, takker Mosberg for hans tjeneste.
– Vi minnes Monrad Mosberg i dyp takknemlighet og respekt. Han tjenestegjorde på en lang rekke av Marinens fartøyer under andre verdenskrig. Marinen tok mange tap under krigen, så det var risikofylte år, sier Andersen til VG.
Ifølge kontreadmiralen var det en selvfølge for Mosberg å fortsette kampen selv etter å ha vært med på den dramatiske senkingen av KNM Svenner på D-dagen.
– Mosberg levde et langt og rikt liv, og alle vi som fikk møte ham, ble dypt imponert over hans lune og sindige væremåte og hans refleksjoner over det han hadde vært gjennom under krigen, sier Andersen.