Nyheter

UKLOKT: Russlands president Vladimir Putin vil ikke være tjent med å angripe Ukraina, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som onsdag besøkte Finland.
UKLOKT: Russlands president Vladimir Putin vil ikke være tjent med å angripe Ukraina, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som onsdag besøkte Finland.

Norge og Finland oppfordrer Russland til dialog

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og hennes finske kollega Pekka Haavisto understreker at det spente forholdet til Russland må løses gjennom dialog.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag besøkte Huitfeldt Helsingfors, og den spente situasjonen som har oppstått på grensa mellom Russland og Ukraina var tema under samtalen med Haavisto.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi diskuterte hvordan denne krisen kan løses gjennom dialog og diplomati, sa Haavisto på en pressekonferanse etter møtet.

Huitfeldt understreket også viktigheten av å videre føre samtalene med Russland.

– Vi er begge dypt bekymret over Russlands styrkeoppbygging mot Ukraina, sa hun.

Ikke være tjent med

Huitfeldt er usikker på om president Vladimir Putin vil se seg tjent med å gjennomføre et større militært angrep på Ukraina.

– Jeg syns det er veldig vanskelig å spå. Jeg er politiker, ikke analytiker, så spør analytikerne om det, sier hun til NTB.

– Men jeg mener at vi er tjent med å ha den sikkerhetsorden vi har, så jeg mener at han ikke vil være tjent med det, legger hun til.

Les mer: Norsk fly fulgte russiske krigsskip utenfor norskekysten

Norge støtter en europeisk sikkerhetsorden basert på internasjonal lov, slår Huitfeldt fast.

– Vi kan ikke tillate at disse prinsippene blir erstattet av interessesfærer, sier hun.

Russiske krav

Russlands krav om sikkerhetsgarantier, blant annet at Ukraina aldri blir med i Nato, vil få vidtrekkende følger, advarer utenriksministeren.

– Det vil gå ut over sikkerheten både til de nordiske land og til hele det europeiske kontinentet. Vi håper fortsatt at Russland vil svare positivt på Natos invitasjon til nye møter, dette er den eneste levedyktige veien videre, slår hun fast.

Norges forhold til Russland er i liten grad endret som følge av konflikten, sier Huitfeldt.

– Den løpende dialogen vi har med Russland er ofte litt uavhengig av spenninger internasjonalt, den er av mer praktisk art. Det handler om fisk, søk og redning, og der vi har sterke felles interesser, sier hun.

Har du fått med deg denne: Ble Norge utsatt for påvirkning før valget? Ny FFI-rapport gir svar

Powered by Labrador CMS