Nyheter

TEST: Det fryktes at det er et våpenkappløp på gang mellom Nord-Korea og Sør-Korea etter at de to landene helt samtidig har testet ut nye raketter. Her TV-bilder fra sørkoreansk TV av en rakettest i Nord-Korea mandag.

Frykt for våpenkappløp mellom Nord-Korea og Sør-Korea

Sør-Korea skjøt onsdag opp en rakett fra en ubåt for første gang. Det skjedde bare timer etter at nabolandet i nord hadde prøveskutt langtrekkende raketter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ekstraordinær timing når du ikke bare har ett, men to koreanske land som tester langtrekkende raketter på samme dag. Det tyder på at det er et våpenkappløp i denne regionen som alle er nødt til å være oppmerksomme på, sier professor John Delury ved Yonsei-universitetet i Seoul.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Myndighetene i Sør-Korea kunngjorde onsdag at de hadde utført en test av en ny, langtrekkende rakett som ble skutt opp fra en ubåt under vann. Testen, som ble overvært av president Moon Jae-in, var vellykket, ifølge myndighetene.

Sør-Korea er dermed det sjuende landet i verden med en slik type avansert våpenteknologi.

President Moon sier at Sør-Korea nå har «tilstrekkelig forsvar for å kunne svare på Nord-Koreas provokasjoner når som helst». Moon sier han ønsker at landet skal øke våpenprogrammet for å kunne «overvelde Nord-Koreas asymmetriske makt».

– Fullstendig hårreisende

Nyheten om rakettoppskytningen kom bare timer etter at nabolandet Nord-Korea kunngjorde at de hadde skutt opp to langtrekkende raketter. Dette var landets andre våpentest på få dager.

MISSIL: TV-bilder viser en enorm rakett som blir fraktet av et militært kjøretøy i Nord-Korea.

De nordkoreanske rakettene ble skutt fra et område sentralt i landet og passerte ut over landets østkyst i morgentimene onsdag, opplyser den sørkoreanske generalstaben i en uttalelse.

Les også: Kim markerte «seieren» i Korea-krigen

Etterretningstjenestene i både Sør-Korea og USA er i ferd med å analysere detaljer om de nordkoreanske rakettene og deres ferd. Den japanske kystvakten har bekreftet at begge rakettene landet utenfor landets økonomiske sone, i havet mellom Japan og Koreahalvøya.

– Rakettutskytningen truer Japans og regionens fred og trygghet og er fullstendig hårreisende, sier Japans statsminister Yoshihide Suga.

Et signal til Kina

Mandag testet Nord-Korea et annet langtrekkende våpen, nemlig nyutviklede krysserraketter. Denne våpentypen minner om små førerløse fly som kan bevege seg raskt og lavt for å unngå å bli oppdaget.

MØTE: Kinas utenriksminister Wang Yi (t.v.) møtte onsdag Sør-Koreas president Moon Jae-in i presidentpalasset i Seoul. Analytikere mener at det ikke er tilfeldig at Nord-Korea har testet nye raketter samtidig med det diplomatiske møtet.

De skal ha vært i luften i litt over to timer og truffet mål 1.500 kilometer unna. Det statlige nyhetsbyrået KCNA omtaler krysserrakettene som «et strategisk våpen av stor betydning».

Nord-Korea er underlagt en rekke internasjonale sanksjoner som følge av landets utvikling av atomvåpen og langtrekkende, ballistiske raketter. Men det er ikke innført noe internasjonalt forbud mot nordkoreanske krysserraketter.

Kinesisk besøk

Nord-Koreas våpentester de siste dagene skjer samtidig som at Kinas utenriksminister Wang Yi er på besøk i den sørkoreanske hovedstaden Seoul for å møte sin sørkoreanske kollega og president Moon.

Analytikere peker på at den nordkoreanske våpentestingen helt åpenbart var et signal til Kina, Nord-Koreas fremste allierte og handelspartner – til tross for at landenes forhold til tider har vært ustabilt.

KIM: Nord-Koreas leder Kim Jong-un trapper opp våpentestingen. Her er han fotografert i forbindelse med et arrangement i Pyongyang i forrige uke.

Kina kjempet sammen med Nord-Korea i Koreakrigen på 1950-tallet, mens USA-ledede FN-styrker støttet Sør-Korea. Fremdeles er nær 30.000 amerikanske soldater stasjonert i Sør-Korea for å bidra til at spenningsnivået mellom de to koreanske landene holder seg på et lavt nivå.

Les også: Det norske bidraget i Korea-krigen hedres

De to landene har teknisk sett vært i krig med hverandre siden Koreakrigen, som endte med en våpenhvile – og ikke en fredsavtale.

Powered by Labrador CMS