Nyheter

FN-OPPDRAG: Sjefkirurg ved NORMASH og legesjef i Forsvarets sanitet oberstløytnant Bernhard Paus på grensen mellom Nord- og Sør-Korea.

Det norske bidraget i Korea-krigen hedres

Sanitetssoldatene som bemannet feltsykehuset NORMASH er denne månedens krigshelter i Sør-Korea.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Departementet for veteransaker i Korea har kåret NORMASH til koreanske krigshelter for juli 2021. Det skriver den sørkoreanske ambassaden i Oslo i et nyhetsbrev.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

NORMASH (Norwegian Mobile Army Surgical Hospital) ble sendt av Norge til Korea i juli 1951, og var aktivt frem til oktober 1954.

Arvid Edvardt Fjære, som var vaktsoldat i NORMASH, synes at det er hyggelig med oppmerksomheten fra Sør-Korea.

– Det viser at søroreanerne setter veldig pris på De forente nasjoner, som gikk inn og hjalp den gangen, sier han til Forsvarets forum.

Han har selv blitt invitert tilbake til Korea av myndighetene, i likhet med mange andre som tjenestegjorde for FN i landet.

Les også: Nord-Korea og Kina ønsker sterkere bånd

Totalt tjenestegjorde 623 nordmenn i Korea, blant dem 80 leger, 111 sykepleiere, 22 diakoner og fem tannleger. Oppdraget var å behandle sårede i krigen og å gi helsetjenester til sivile.

Koreakrigen startet i juni 1950, da Nord-Korea angrep Sør-Korean. I juli 1953 ble det inngått våpenhvile mellom partene.

De norske sanitetssoldatene utført 9600 operasjoner og behandlet 14755 pasienter mens de var stasjonert i Korea.

PLEIE: Den norske sykepleieren Petra Drabløs pleier en canadisk soldat.
Powered by Labrador CMS