Nyheter
FREDSPRIS: Alfred Nobel preget fredsprismedaljen.
Foto: Heiko Junge, NTB
Organisasjon mot drapsroboter pekes på som fredspris-favoritt
Norges Fredsråd tror Campaign to Stop Killer Robots får årets fredspris for kampen mot våpensystemer som kan beslutte å drepe, uten menneskelig innblanding.
– Dette er vår favoritt i år. Verden er overmoden for diskusjon rundt autonome våpensystemer, med avansert teknologi som kan identifisere mål og ta beslutninger om å drepe, uten menneskers innblanding. Vi ser stadig overskrifter der dette er aktuelt, sier daglig leder Oda Andersen Nyborg i Fredsrådet til NTB.
Dette er ikke første gang Norges Fredsråd lanserer den internasjonale koalisjonen Campaign to Stop Killer Robots som kandidat til Nobels fredspris. Fredsrådet satte kampen mot såkalte «killer robots», autonome våpen, på lista over fredspriskandidater allerede i 2014.
Nominert av Lysbakken
Campaign to Stop Killer Robots ble nominert av SV-leder Audun Lysbakken.
– Vi kan ikke tillate at autonome våpen får definere fremtidens konflikter. Fredsarbeid handler om å høyne terskelen for bruk av våpen, men drapsroboter senker den, sa Lysbakken i januar.
Nyborg sier Campaign to Stop Killer Robots gjør en prisverdig innsats der andre fora framstår som handlingslammet i kampen for et totalforbud mot mer eller mindre selvstyrte våpen og strengere regulering av autonom teknologi.
– Denne teknologien vil med all sannsynlighet bli en aktiv del av krigføring framover. Vi ser at våpenutviklingen går veldig fort. Flere land, inkludert Norge, jobber med å utvikle våpen som er mer eller mindre selvstyrte. Det er også økt brukt av droner, som beviselig har terrorisert mennesker i mange år allerede, sier Nyborg.
Medier og motstand
Neste på lista til Fredsrådet er Reportere Uten Grenser (RSF) eller Committee to Protect Journalists (CPJ). De kvalifiserer med innsatsen for å bevare medienes frihet og ytringsfrihet ved å beskytte journalister, og for å belyse og følge opp urettferdighet og trusler mot journalister.
– Det er stort behov for sikre rammer for journalister når de dekker krigssoner og når de avslører overgrep og maktmisbruk. Presset på journalister belyser at grensen mellom krig og fred er mer uklar enn før. Vi ser oftere nå at autoritære stater som ikke er tjent med fri presse, angriper journalistikken som første steg i konflikt, sier Nyborg.
Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, står på tredjeplass, for hennes rolle og innsats som frontfigur i kampen mot regimet i hjemlandet.
På fjerdeplass kommer 101 år gamle Benjamin Ferencz og Den internasjonale straffedomstolen (ICJ). Ferencz bidro som ung jurist i Nürnberg-prosessene og den påfølgende opprettelsen av Den internasjonale straffedomstolen, og ICJ representerer det pågående organiserte arbeidet for å fremme og styrke internasjonal lov og orden over hele verden.
Som femte kandidat til årets fredspris, har Fredsrådet satt opp FNs klimakommisjon (UNFCCC).