Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Soldater fra det nederlanske marineinfanteriet (Korps Mariniers) trener i disse dager på arktisk krigføring i Norge. I den sammenheng gjennomførte de nylig skarpskyting i Blåtind øvingsfelt i Indre Troms.
Annonse
Våpenet som ble brukt er Panzerfaust 3 som er effektivt mot stridsvogner, pansrede kjøretøy og bunkere ut til 600 meter, ifølge Facebook-siden til Korps Mariniers.
Gjøres ikke av norske soldater
– Jeg er ikke kjent med at norske soldater har trent på skyting med panservern fra snøscooter. Det er flere utfordringer knyttet til en stående skytestilling. Blant annet redusert treffsikkerhet på lange hold og at man blir veldig eksponert ved skyting på kortere avstander, sier oversersjant Torstein Stensland.
Han er hovedinstruktør for panserbekjempelse ved Hærens våpenskole.
Stensland understreker at han ikke har inngående kjennskap til Panzerfaust 3 . Våpenet brukes av 11 nasjoner og har også blitt benyttet under operasjoner i Afghanistan.
Det nærmeste man kommer av panservern som brukes av norske soldater er Carl Gustav rekylfri kanon (RFK).
– Stående skyting med RFK, uten støtte, ville jeg nok unngått. Våpenet skyter ut en granat som ikke er styrt, og stiller derfor høye krav til presisjon. Da er man avhengig av mer støtte enn det man får ved å legge løpet på skulderen, sier Stensland.
Et annet problem er den betydelige bakblåsten som potensielt kan skade utstyr eller selve scooteren ved avfyring.
– En panserødeleggende patrulje vil nok normalt ikke bruke scooter som avfyringsplattform. Ettersom et slik våpen har relativt begrenset rekkevidde vil man være veldig utsatt. Ved et planlagt angrep vil skjul og dekning være av stor betydning.
– Hvorfor tror du nederlanske soldater trener stående skyting fra snøscooter?
– Det blir gjetning fra min side. Men jeg vil tro at det har sammenheng med at de ønsker å teste ut konseptet, for å se om det har noe for seg. Det kan for eksempel være i en situasjon hvor man er i bevegelse og må reagere raskt på en oppdukkende trussel. Eller at man operer med stor mobilitet i fiendens bakrom, sier Stensland.
Det nederlandske forsvaret den siste tiden har økt fokuset på operasjoner i nordområdene. I den forbindelse har de anskaffet utstyr spesielt tilpasset bruk i Arktis, blant annet en pulk som kan brukes som våpenplattform for et maskingevær av typen FN MAG.
Pulken, som er 120 centimeter lang, har montert et stativ for våpenet. I tillegg kan pulken brukes for å transportere ammunisjon og deler til maskingeværet.
På sin Facebook-side skriver det nederlandske marineinfanteriet, at soldatene har behov for å transportere store mengder utstyr når de opererer under vinterforhold, blant annet ekstra klær, brensel og telt. Dette har soldatene til nå båret i tunge ryggsekker på ski. Pulkene skal gjøre de enklere å transportere utstyr og våpen, samtidig som pulken fungerer som et stabilt underlag for skyting med maskingevær.