Nyheter:

3D-printing brukes blant annet for lage fester for nattoptikk.
3D-printing brukes blant annet for lage fester for nattoptikk.

Nederlenderne tok med 3D-printer til vintertrening i Norge

Soldater fra det nederlanske marineinfanteriet får tilgang på hjelmfester til nattoptikk – som kan lages i felt.

Publisert

Det kommer frem i en Facebook-video fra den nederlanske marinen. Nylig ble øvelse Joint Viking avlyst, men soldater fra Nederland driver likevel vintertrening i Norge. Der har de tatt med seg utstyr for å produsere deler i felt med såkalt «additiv tilvirkning», mer kjent som 3D-printing.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Blant utstyret som lages er hjelmfester for nattopptikk og utstyr for å feste GPS på snøscootere. Målet er å gjøre det enklere for soldatene å operere under ekstreme klimatiske forhold.

3D-printeren i aksjon.
3D-printeren i aksjon.

Base på Olavsvern

Det nederlandske marineinfanteriet ankom Olavsvern lørdag 9. januar via Tromsø. Det tunge utstyret ankom sjøveien noen dager senere. Et større lastefartøy bragte med seg containere, kjøretøyer og landgangsfartøyer.

Overfor Forsvarets forum forteller administrerende direktør i WilNor Vidar Hole at nederlanske marineinfanterister skal være på Olavsvern i 11 uker.

Hole opplyser at 85 nederlandske soldater blir forlagt på marinebasen. Det er allerede inngått en avtale med Nederlands marinekorps om å bruke basen som anlegg for vintertrening.

Fikk du med deg denne: Nederland på plass på Olavsvern.

Nederlandske soldater på vintertrening i Norge.
Nederlandske soldater på vintertrening i Norge.

Utvikler utstyr til bruk i Arktis

Det nederlanske forsvaret har utviklet utstyr spesielt tiltenkt bruk i nordområdene. De har blant annet konstruert en pulk spesielt tilpasset for å brukes som en våpenplattform for et maskingevær av typen FN MAG.

Les mer: Kommer til Norge med maskingevær-sleder.

Pulken, som er 120 centimeter lang, har montert et stativ for våpenet. I tillegg kan pulken brukes for å transportere ammunisjon og deler til maskingeværet.

MG-pulken fra nederland.
MG-pulken fra nederland.

På sin Facebook-side skriver det nederlandske marineinfanteriet, at soldatene har behov for å transportere store mengder utstyr når de opererer under vinterforhold, blant annet ekstra klær, brensel og telt. Dette har soldatene til nå båret i tunge ryggsekker på ski.

Pulkene skal gjøre de enklere å transportere utstyr og våpen, samtidig som pulken fungerer som et stabilt underlag for skyting med maskingevær.

Med bruk av 3D-printing har soldatene også mulighet til å produsere reservedeler ute i felt, og erstatte ødelagt utstyr.

Powered by Labrador CMS