Nyheter

ØDELGGELSE: Vrakrester ligger spredd på krasjstedet i nærheten av byen Grabovo i Ukraina 17. juli 2014.

Putin skal ha levert missilet som traff MH17

I 2014 ble passasjerflyet MH17 skutt ned over Ukraina med et russiskprodusert missil. Nå mener etterforskere at det var Russlands president som forsynte separatistene med missilet som ble brukt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal være sterke indikasjoner på at Russlands president Vladimir Putin tok avgjørelsen om å forsyne separatister i Ukraina med missilet som skjøt ned passasjerflyet MH17 i 2014, ifølge internasjonale etterforskere, skriver BBC.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Passasjerflyet ble skutt ned av et russiskprodusert missil over Ukraina, noe som førte til at 298 mennesker mistet livet.

Påtalemyndighetene i saken sier det var beviser for at Putin bestemte seg for å forsyne separatister med støtte fra Moskva med tunge våpen, men at det ikke finnes indikasjoner på at det var Putin som ga ordre om at passasjerflyet skulle skytes ned, ifølge BBC.

Les også: Beryktet russisk ekstremist drept i Ukraina

Konklusjonen fra det internasjonale etterforskningsteamet (Joint Investigation Team) bestående av etterforskere fra fem land - følger en nederlandsk rettsavgjørelse fra i fjor, som dømte to russere og en ukrainer skyldig i drap in absentia.

Etterforskningsteamets medlemmer kommer fra Nederland, Australia, Belgia, Malaysia og Ukraina, som er de landene som ble hardest rammet av nedskytingen.

Moskva har nektet for all form for involvering som førte til at MH17 ble skutt ned og kaller dommene for skandaløse og politisk motivert.

Etterforskningsteamet siterer likevel rettsavgjørelsen fra en nederlandsk domstol, der det kommer frem at det var Moskva som hadde «overordnet kontroll» over Folkerepublikken Donetsk, som kontrollerte områdene på tidspunktet da nedskytingen fant sted, skriver BBC.

Rettavgjørelsen skal også beskrive en telefonsamtale der russiske tjenestemenn sa at avgjørelsen om å gi militær støtte «hviler hos presidenten».

MINNES DE DØDE: Et minnesmerke i Nederland til de som mistet livet i den tragiske nedskytingen av MH17 som kostet 298 mennesker livet.

Videre at «Det finnes konkret informasjon om at separatistenes forespørsel ble lagt frem for presidenten, og at deres ønsker ble innvilget», men at det ikke vites om forespørselen nevner våpensystemet som ble brukt i nedskytingen.

BBC skriver at det internasjonale etterforskningsteamet satt til å finne de ansvarlige nå har fulgt alle spor de kan, og at de ikke lenger kan forsøke å straffeforfølge flere i saken.

Les også: Lavrov lover militær støtte til Mali

Passasjerflyet av typen Boeing 777 skulle fly fra den nederlandske hovedstaden til Kuala Lumpur da det ble truffet av et bakke-til-luft-missil over Ukraina under den pågående konflikten mellom pro-russiske opprørere og ukrainske styrker.

Av de 298 passasjerene og besetningen på flyet var 196 fra Nederland, mens mange av de andre passasjerene kom fra Malaysia, Australia, Storbritannia, Belgia og andre land.

Powered by Labrador CMS