Nyheter
Slik blir Natos nye kommandostruktur
VILNIUS (Forsvarets forum): Nato får ny kommandostruktur. Norge skal flyttes fra styrkekommandoen i Brunssum til Joint Force Command i Norfolk.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi har jo jobbet lenge for at Norfolk skal bygges opp som den tredje regionale felles operative kommandoen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum.
Nato skal endre kommandostrukturen sin. Norge tilhører nå Natos Allied Joint Force Command Brunssum i Nederland. Planen er at Norge skal flyttes til Joint Force Command Norfolk i den amerikanske delstaten Virginia.
Hovedlinjene i den nye strukturen ble lagt frem i et felles kommuniké fra Natos statsledere under toppmøte i Vilnius tirsdag. Natos øverste kommando skal fortsatt være SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) i den belgiske landsbyen Casteau. Under SHAPE skal det ligge tre likestilte styrkekommandoer – såkalte Joint Force Commands.
Sidestilles
Styrkekommandoen i Norfolk skal sidestilles med styrkekommandoene i Brunssum i Nederland og Napoli i Italia. Norfolk skal ha ansvaret for nordområdene og Atlanterhavet, Brunssum Sentral-Europa og Baltikum, og Napoli Middelhavet og Svartehavet.
– Det at vi får en felles kommando i Norfolk, er en understreking av det atlantiske perspektivet. Det er et understreking av USAs rolle i det forsvaret. Der er Norge med på å bygge opp denne kommandoen, så den blir solid og i stand til å påta seg fullt ansvar, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Forsvarets forum.
– Maritim nasjon
Støre ser helst at Finland og Sverige kommer under samme kommando som Norge.
– Det er vår lange kyst som blir en viktig del av Europas kyst og også Sveriges kyst, Danmarks kyst. Men den norske kysten blir viktig og det kommer også til å gi våre militære myndigheter i nord, i Bodø, ved våre kommandorer, en viktig rolle innenfor den regionale kommandoen. I de nærmeste nå månedene skal vi jobbe for at den kommandoen i Norfolk som jeg besøkte i fjor, blir operativ og så funksjonerende som den skal være for at vi får tryggheten derfra, sier han.
Ifølge Gram gjenstår det fortsatt en del med å bygge opp styrkekommandoen i Norfolk, men at Norge er innstilt på å bidra.
– For Norge er det jo opplagt viktig at vi varetar de transatlantiske forbindelsene. Vi er en maritime nasjon. Den kommandoen vil representere viktige kompetanse for Norge, og vi kan se det her nordatlantiske området i en sammenheng. Det er viktig for Norge, sier han.