Nyheter

KHERSON: Ukrainske soldater i utkanten av byen Kherson 14. november.

Norge gir 300 millioner til Nato-fond

Norge gir 300 millioner i materiell støtte til Ukraina gjennom et Nato-fond. Pengene tas fra regjeringens Ukraina-pott for 2022.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen er i gang med å fordele de tre milliardene Stortinget har bevilget i militær støtte til Ukraina for 2022. Nå er det bestemt at 300 millioner av disse skal gå til Nato-fondet Comprehensive Assistance Package (CAP).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Behovet for støtte til Ukraina er omfattende og tidskritisk. Donasjoner bidrar til at Ukraina kan forsvare seg mot Russlands folkerettsstridige militære angrep, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Les også: Frykten for vinterkrigen

Norge på topp

Nato-fondet brukes blant annet til å skaffe Ukraina materiell støtte knyttet til uniformer, sanitet, droner og jammeutstyr, samt tiltak knyttet til demokratisk kontroll, åpenhet og korrupsjonshindring.

Fondet ble opprettet av Nato i 2016, etter Russlands annektering av Krim, men ble tilpasset den nye situasjonen etter invasjonen av Ukraina i februar i år.

Norge er ifølge Gram helt i toppen blant allierte donorer.

OPPLÆRING: Norge gir 300 millioner av Ukraina-potten for 2022 til et Nato-fond som blant annet brukes til materiell støtte. Her får ukrainske soldater opplæring i Storbritannia av norske instruktører fra Heimevernet og Hæren.

– Det er viktig at vi står sammen om å støtte Ukraina med det de trenger, både militært og sivilt, for å forsvare seg, sier han.

Samtidig har regjeringen fått kritikk både her hjemme og i utlandet for at Ukraina-støtten kun utgjør en liten andel av ekstrainntektene Norge har fått på grunn av økte energipriser.

Lovet ti milliarder

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) slo i sommer fast at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil ti milliarder kroner, fordelt på 2022 og 2023. Stortinget vendte tommelen opp for dette da regjeringens tilleggsproposisjon om endringer i statsbudsjettet ble vedtatt i september.

Les også: – Dersom Ukraina taper, er Georgia neste mål

Av de ti milliardene, går tre milliarder til militær støtte til Ukraina i 2022. Mesteparten av dette kanaliseres til ulike fond.

Forrige uke ble det kjent at cirka 1,5 av de tre milliardene gis til et britiskledet fond som skal finansiere kjøp av våpen og utstyr til Ukraina.

Powered by Labrador CMS