Nyheter

ADJØ, NØYTRALITET: Sveriges folkevalgte fatter i dag en historisk beslutning som kan innebære slutt på 200 år som nøytralt og alliansefritt land. Dette bildet er fra en militærøvelse i Stockholm i 2014.

Riksdagen i Sverige tar historisk Nato-beslutning

Etter 200 år med alliansenøytralitet vedtar den svenske Riksdagen i dag at Sverige kan bli Nato-medlem. Nå er det opp til Ungarn og Tyrkia om Sverige kommer inn i forsvarsalliansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske Riksdagen tar i dag en historisk beslutning som innebærer at Sverige vil oppgi sin nøytralitet som alliansefritt land.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette skjer når de folkevalgte formelt godkjenner et svensk medlemskap i Nato, noe Tyrkia og Ungarn rett nok hittil har satt ned foten for.

To av partiene i Riksdagen, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, er imot svensk Nato-medlemskap, mens de seks øvrige partiene vil stemme for.

– Dette er en historisk, men likevel nødvendig beslutning som må tas, sier lederen av utenrikskomiteen i den svenske nasjonalforsamlingen, Aron Emilsson fra Sverigedemokraterna.

– Vi legger nå 200 år med alliansefrihet bak oss, sier han.

Emilsson viser til Russlands invasjon av Ukraina og mener svensk Nato-medlemskap nå er uunngåelig.

– Ingenting kan så raskt øke Sveriges forsvarsevne som en tilslutning til forsvarsalliansen, sier han.

Høy pris

Vänsterpartiets utenrikspolitiske talsperson Håkan Svenneling frykter at prisen for svensk Nato-medlemskap vil bli høy.

– Det er problematisk å inngå en militær allianse med land som ikke er demokratiske og der vi stadig ser at demokratiet krymper, sier han med henvisning til Tyrkia og Ungarn.

– De forsøker nå å utnytte vår søknad for å stilne vår røst for demokrati og menneskerettigheter, sier Svenneling.

Vänsterpartiet frykter også at krigsfaren vil øke dersom Sverige går inn i Nato.

– Et svensk Nato-medlemskap øker risikoen for at vi blir trukket inn i krig og konflikter som vi selv ikke har valgt. Sveriges utenriks- og sikkerhetspolitikk skal avgjøres i Sverige, ikke i Natos hovedkvarter i Brussel, ikke av USAs president i Washington eller Tyrkias president i Ankara, sier Svenneling.

Atomvåpenskepsis

Vänsterpartiet og Miljöpartiet er også kritiske til at Sverige ved et medlemskap vil bli omfattet av Natos atomvåpenparaply. Dette vil bidra til opprustning og utsette Sverige for fare dersom Russland mistenker at det et utplassert atomvåpen på svensk jord, mener de.

– Atomvåpenalliansen Nato er bygd på bruk av atomvåpen som avskrekking. Miljöpartiet tror ikke på denne doktrinen, men tror tvert imot at den kan lede til mer konflikt, sier partiets riksdagsrepresentant Jacob Risberg.

– Regjeringen har gått vekk fra holdningen om at atomvåpen gjør oss mer usikre, mener han.

Powered by Labrador CMS