Nyheter

ADVARER NATO: Den russiske presidenten Vladimir Putin varsler tiltak dersom Nato etablerer militær infrastruktur i Sverige og Finland.
ADVARER NATO: Den russiske presidenten Vladimir Putin varsler tiltak dersom Nato etablerer militær infrastruktur i Sverige og Finland.

Putin: Intet problem for Russland om Sverige og Finland blir med i Nato

Russlands president Vladimir Putin sier det er uproblematisk at Finland og Sverige blir Nato-medlemmer, men han varsler tiltak hvis Nato bygger opp styrker der.

Publisert

– Vi har ingen problemer med Sverige og Finland, slik vi har med Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har ingen territorial-uenigheter, sa han videre om de to nordiske landene.

– Det er ingenting som kan være til bry for oss ved at Sverige og Finland blir med i Nato. Hvis Finland og Sverige ønsker det, kan de bli med i Nato. Det er opp til dem. De kan bli med på hva de enn ønsker, sa Putin.

Advarer mot oppbygging

Men han truer samtidig med gjengjeldelse hvis Nato oppretter militær infrastruktur i de to nordiske landene.

Les også: Slik er Nato-enigheten

– Hvis militære enheter og militær infrastruktur blir utstasjonert der, blir vi tvunget til å svare symmetrisk og må oppjustere våre trusler for disse områdene på samme vis, sa presidenten.

Putin har tidligere sagt at det vil være en destabiliserende faktor hvis Finland og Sverige blir med i Nato.

Imperialisme-anklager

Den russiske presidenten fyrte samtidig løs mot Nato på onsdagens pressekonferanse, og fordømte det han kalte «imperialistiske ambisjoner».

– Ukraina og det ukrainske folkets velvære er ikke målet for et samlet Vesten og Nato, men et middel for å forsvare Natos egne interesser. Nato-landenes ledere ønsker å forfekte sin egen overlegenhet, sine egne imperialistiske ambisjoner, sa Putin.

Nato, og fremfor alt USA, har lenge hatt behov for en ytre fiende som de kan forene sine allierte rundt, uttalte han videre.

Avviser kjøpesenterangrep

Putin avviste på pressekonferansen at russiske styrker angrep et kjøpesenter i Krementsjuk i Ukraina mandag denne uken, der minst 18 ble drept 59 såret, ifølge tall fra ukrainske myndigheter.

– Hæren vår går ikke til angrep på noen som helst slags sivil infrastruktur. Vi har full kunnskap om hva som ligger hvor, sa Putin.

– Ingen av oss skyter på måfå som det der. Det skjer vanligvis basert på etterretningsopplysninger om mål og med høypresisjonsvåpen. Jeg er overbevist om at alt ble gjort på nøyaktig samme måte i dette tilfellet, sa den russiske presidenten.

Ukraina har anklaget Russland for å ha truffet kjøpesenteret mandag med en rakett og har publisert bilder og videoopptak fra et kamera i nærheten. De viser det som skal være et rakettnedslag i bygningen.

Les også: Internasjonal fordømmelse av russisk angrep mot folksomt kjøpesenter

Russland hevdet tidligere i uken at raketten traff et våpenlager i nærheten av kjøpesenteret, og at en brann deretter spredte seg til kjøpesenteret som følge av at ammunisjon gikk i luften. Russland har også hevdet at kjøpesenteret ikke var åpent. Ukrainske myndigheter har anslått at det var mellom 200 og 1.000 personer på senteret.

Powered by Labrador CMS