Nyheter:

Nato-sjef Jens Stoltenberg er bekymret for Russlands militære aktivitet i og rundt Ukraina og gjentar at forsvarsalliansen støtter opp om Ukrainas suverenitet.

Stoltenberg alvorlig bekymret for russiske aktiviteter i og rundt Ukraina

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg snakket tirsdag med Ukrainas president og uttrykte alvorlig bekymring for russisk militær aktivitet.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ringte Volodymyr Zelenskyj for å uttrykke alvorlig bekymring for Russlands militære aktivitet i og rundt Ukraina og for de vedvarende bruddene på våpenhvilen, skriver Stoltenberg på Twitter. Han gjentar at alliansen støtter fast opp om Ukrainas suverenitet og territorielle integritet og står fast ved partnerskapet med Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stoltenbergs telefonsamtale føyer seg inn i rekken av erklæringer fra USA, Storbritannia og EU om solidaritet med Ukraina.

Vil bli medlem

Ukraina ber tirsdag Nato sende et tydelig signal til Russland i form av en plan for ukrainsk medlemskap i forsvarsalliansen. Landet er innstilt på de nødvendige reformene for å få på plass en slik plan.

– Men reformer alene vil ikke stoppe Russland. Nato er den eneste muligheten for å stoppe krigen i Donetsbassenget. En medlemskapsplan vil være et tydelig signal til Russland, skriver Zelenskyj på Twitter.

Les også: Norsk politiker hedres av ukrainsk utbryterrepublikk

Donetsbassenget – også kjent som Donbas – er regionen øst i Ukraina der to utbryterrepublikker med støtte fra Russland kjemper for å løsrive seg fra Ukraina.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sier et ukrainsk Nato-medlemskap bare vil gjøre situasjonen verre.

Styrker ved grensen

Forrige uke anklaget myndigheten i Kiev nabolandet for å samle tusenvis av soldater langs grensen nord og øst i Ukraina, samt på Krim-halvøya, som ble annektert i 2014. De fleste land i verden anser fortsatt Krim for å være ukrainsk.

Russland benekter ikke troppeforflytningene, men sier de «ikke truer noen». Landet har varslet at det vil treffe nødvendige tiltak dersom vestlige styrker utplasseres i Ukraina.

Les reportasje fra Donbass: – Ikke kall det borgerkrig

Den siste tiden har det vært en økning i væpnede sammenstøt langs fronten mellom Ukrainas styrker og russiskstøttede separatister øst i Ukraina.

Konflikten i regionen har kostet over 13.000 mennesker livet siden 2014, ifølge FN.

Powered by Labrador CMS