Nyheter

STÅR FRITT: Natos visegeneralsekretær Mircea Geoana mener forsvarsalliansen nå står fritt til å utvide sitt militære nærvær i Øst-Europa.

Geoana: Nato kan sende flere styrker til Øst-Europa

Nato er ikke lenger forpliktet av tidligere løfter og kan sende flere styrker til Øst-Europa, sier alliansens rumenske visegeneralsekretær Mircea Geoana.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har selv slått en strek over samarbeidsavtalen med Nato fra 1997 ved å angripe Ukraina og stanse dialogen med forsvarsalliansen, mener Geoana.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I henhold til avtalen skulle begge parter arbeide for å «forhindre enhver potensiell truende oppbygging av konvensjonelle styrker i avtalte regioner i Europa, inkludert Sentral- og Øst-Europa.

– De tok beslutninger, de kom med løfter om ikke å opptre aggressivt overfor naboer, noe de nå gjør, og til å ha jevnlige konsultasjoner med Nato, noe de ikke har, sier Geoana.

– Denne samarbeidsavtalen fungerer ikke på grunn av Russland, sier han.

– Vi har derfor ingen restriksjoner mot å ha et robust nærvær på østflanken eller mot å sikre at hver eneste kvadratmeter av Natos territorium er beskyttet av artikkel 5 og våre allierte, sier Geoana.

Hva dette innebærer av ytterligere styrkeoppbygging fra Natos side i Øst-Europa, kommer han ikke inn på.

Powered by Labrador CMS