Nyheter

NATO I UKRAINA: Nato og avtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg skal utstasjonere en permanent spesialutsending til Ukraina, opplyser en talsperson til DPA.

DPA: Ukraina får fast Nato-utsending

Spesialutsendingen skal koordinere den politiske og praktiske støtten på bakken mens Ukraina forsvarer seg mot Russland.

Publisert

Ifølge en talsmann har Nato bestemt seg for å sende en spesialutsending til Kyiv, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Mens Ukraina fortsetter å forsvare seg mot den russiske invasjonen er tjenestepersonens oppgaver å koordinere den politiske og praktiske støtten på bakken. 

Til uka ha Nato-landene toppmøte i Washington. Der ventes lederne å formelt vedta en plan for å koordinere den militære støtten og opptreningen av ukrainske soldater i Nato-land.

 Formelt er den en del av Nato-oppdraget NSATU (Nato Security Assistance and Training for Ukraine).

Nato har hatt offisiell representasjon i Ukraina i nesten et tiår, inkludert et samarbeidskontor og et informasjon- og dokumentasjonssenter som har eksistert siden slutten av 1990-tallet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Blant annet håndterer disse kontakten med ukrainske departementer og myndigheter, og de fremmer politiske dialog og praktisk samarbeid.

Den ventede lanseringen av NSATU kommer i forkant av presidentvalget i USA. Nato-landene har til nå koordinert Ukraina-støtten gjennom en gruppe ledet av USA.

Kontaktgruppas avhengighet av USA har ført til bekymring blant europeiske Nato-land om Ukraina-støttens framtid om Donald Trump skulle vinne det amerikanske presidentvalget.

Han har sådd tvil om fortsatt amerikansk Ukraina-støtte om han skulle bli president igjen.

Powered by Labrador CMS