Nyheter

RUSSISKE: Flyene fløy lavt over det amerikanske krigsskipet USS Kearsarge, ifølge Sveriges forsvarsminister. Her er skipet fotografert 3. juni utenfor Stockholm i forkant av Nato-øvelsen Baltops
RUSSISKE: Flyene fløy lavt over det amerikanske krigsskipet USS Kearsarge, ifølge Sveriges forsvarsminister. Her er skipet fotografert 3. juni utenfor Stockholm i forkant av Nato-øvelsen Baltops

Russiske fly opprører Sveriges forsvarsminister

Russland ga blaffen i å varsle fra da tre militærfly tok seg inn i svenskovervåket luftrom, melder Dagens Nyheter. Risikabelt, mener Sveriges forsvarsminister.

Publisert

Det var et overvåkingsfly og to jagerfly som torsdag fløy inn i luftrommet nord for Visby på Gotland uten å varsle fra, skrev den svenske avisa lørdag. I dette såkalte terminalområdet må alle fly melde sin ankomst.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De russiske flyene var utenfor Sveriges territorialgrense, derfor regnes det ikke som en krenking, ifølge det svenske forsvaret, som bekrefter at svenske fly fulgte de russiske.

Les også: Nato-topp: Et vendepunkt i historien

Hendelsen opprører forsvarsminister Peter Hultqvist.

— Her kommer man uten å varsle fra, uten påslåtte transpondere og uten å svare på anrop. Det fører til at det oppstår en risikosituasjon for all luftfart i området, uansett om det er militær eller sivil, sier han til avisen.

Flyene fløy i lav høyde over det amerikanske krigsskipet USS Kearsarge, ifølge Hultqvist. Skipet deltar i Natos militærøvelsen Baltops som pågår i Østersjøen til 17. juni med Sverige som vertskap.

Sverige søkte om Nato-medlemskap etter at Russland invaderte nabolandet Ukraina. Hultqvist setter torsdagens hendelse i sammenheng med den forverrede sikkerhetssituasjonen som følge av krigen i øst.

Les også: Et samlet Norden i Nato

— Det er en uprofesjonell oppførsel og bidrar ikke til noe positivt, sier han.

Powered by Labrador CMS