Nyheter

KAMPKRAFT: USA har besluttet å sende 31 stridsvogner til Ukraina, men det er usikkert når de amerikanske stridsvognene vil være på plass i kampen mot de russiske angriperne.

Ukraina kan måtte vente et år på amerikanske stridsvogner

I Ukraina er behovet for stridsvogner stort, men USA kan ikke garantere at deres Abrams-stridsvogner ankommer slagmarken i år.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske hæren jobber nå med hvordan de skal få sine M1 Abrams stridsvogner til Ukraina, men det er en mulighet for at de ikke ankommer før neste år, ifølge statssekretær i det amerikanske forsvarsdepartementet, Christine Wormuth.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

President Joe Biden kunngjorde i januar at USA skal sende 31 stridsvogner fra General Dynamics Land Systems til Ukraina etter at Tyskland godkjente sendingen av tyskproduserte stridsvogner for andre europeiske land.

Les også: Russerne som dreper russere

Stridsvognene skal styrke Ukrainas forsvar mot den russiske okkupasjonsmakten og en mulig kommende offensiven denne våren – nå ser det likevel ut til at de amerikanske stridsvognene ikke vil nå landet innen den tid, skriver Defence News.

– Vi ser på den raskeste måten å få stridsvognene til Ukraina på, sa Wormuth til journalister denne uken.

– Ingen av alternativene vi ser på innebærer uker eller måneder. Det er lengre tidslinjer involvert, men jeg tror det er løsninger som er mindre enn to år, mindre enn halvannet år, sa hun videre, ifølge Defence News.

Les også: Ukrainas ambassadør: – Du blir aldri vant til grusomhetene

Ifølge Wormuth er det fortsatt ikke fastsatt om stridsvognene kan ankomme Ukraina innen utgangen av dette året. Hun forklarer at det finnes en flere ulike måter å produsere stridsvognene på. Enten må man lage de fra bunn av, slik som USA gjør for Polen, eller så må man ta fra det allerede eksisterende amerikanske arsenalet - som inneholder mange gamle restaurerte stridsvogner.

INSPEKSJON: Statssekretær i det amerikanske forsvarsdepartementet, Christine Wormuth, under et besøk der stridsvogner produseres den 16. februar 2023.

Videre forklarte Wormuth at det ikke bare handler om å sende stridsvogner, men også støtteelementer som bergingsvogner, ammunisjon og en pakke for opplæring.

– Det er mange detaljer som gjenstår å løse, sier hun.

Ifølge Wormuth vil den amerikanske hæren presentere sine alternativer for den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin, som vil ta det videre til president Biden, der den endelige avgjørelsen blir tatt, skriver Defence News.

Powered by Labrador CMS