Nyheter

Ine Marie Eriksen Søreide og den islandske utenriksministeren Gudlaugur Thor Thordarson ankom Arktisk råd på torsdag.
Ine Marie Eriksen Søreide og den islandske utenriksministeren Gudlaugur Thor Thordarson ankom Arktisk råd på torsdag.

Søreide svarer Lavrov: – Ikke noe nytt

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møter den russiske utenriksministerens kritikk av Norges forsvarssamarbeid med USA med et skuldertrekk.

Publisert

– Russlands syn på norsk sikkerhetspolitikk er godt kjent og det er ikke noe nytt at dette tas opp av dem, sier Eriksen Søreide i en epost til NTB etter møtet med den russiske utenriksministeren under Arktisk råd på Island torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Lavrov advarer Norge mot å la Nato slippe til i Arktis.

– Fra norsk side legger vi vekt på å føre en forutsigbar og gjenkjennelig politikk, og vi snakker åpent med russerne om dette, senest i mitt møte med Lavrov i dag. Vi vil fortsatt legge vekt på å vise fasthet, forutsigbarhet og åpenhet overfor Russland, legger hun til.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommenterte den nye norske forsvarsavtalen med USA på en pressekonferanse etter møtet torsdag.

– Land i Russlands umiddelbare nærhet, våre naboer, endrer nå sine lover for å tillate utenlandske militære styrker og våpen på sitt territorium, sa utenriksministeren, ifølge VG.

Amerikanske styrker i Norge inngår i en «permanent rotasjon», ifølge Lavrov. Han mener dette strider med Norges selvpålagte begrensning om ikke å ha utenlandske militære baser på norsk territorium.

Midtøsten og Syria

Utenriksministeren sier både Midtøsten og spørsmålet om humanitær tilgang i Syria ble tatt opp i samtalen med den russiske motparten.

– Vi diskuterte både spørsmål knyttet til det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Russland, og en del aktuelle internasjonale spørsmål som er på agendaen i FN og som er viktige prioriteringer for Norge i Sikkerhetsrådet, sier Eriksen Søreide.

På torsdagens møte overtok Russland det roterende formannskapet i Arktisk råd etter Island. Den norske utenriksministeren sier russernes planer virker lovende.

– Jeg er godt fornøyd med det russerne skisserte her i dag. Det er tydelig at Russland har høye ambisjoner for sitt formannskap. Russiske hovedprioriteringer sammenfaller godt med norske, og vi vil holde nær kontakt med dem både for å støtte arbeidet i Arktisk råd og for å forberede vårt eget formannskap i 2023-25, sier hun.

Nei til forsvarssamarbeid

Statsråden gir imidlertid en kald skulder til Lavrovs ønske om å ta felles sikkerhetspolitikk opp i Arktisk råd.

Lavrov uttalte etter torsdagens møte at det er «viktig å utvide de positive relasjonene vi har i arktisk råd til å omfatte også den militære sfæren».

– Vi vil fortsatt legge vekt på å vise fasthet, forutsigbarhet og åpenhet overfor Russland. Vi er tydelige på at sikkerhetspolitikk ikke hører hjemme i Arktisk råd, sier Eriksen Søreide.

Heller ikke USA eller Island er særlig begeistret for Lavrovs forslag.

Les også: Navigatør Kristin Granrusten måtte prøve flere forskjellige tissemetoder for å gå på do ombord i Orion P-3. Om du gjør feil, risikerer du å få forrige persons avføring rett i fleisen.

Powered by Labrador CMS