Nyheter:
Norge fryser stat-til-stat-samarbeid etter militærkupp
Norge fryser stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar som følge av militærkuppet, opplyser Utenriksdepartementet. Bistand via FN og sivilsamfunnet videreføres.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar utgjør 66,5 millioner kroner på årets bistandsbudsjett.a
Årsaken er militærkuppet 1. februar der hæren i Myanmar veltet regjeringen til den demokratisk valgte lederen Aung San Suu Kyi.
– Myanmar er et av de fattigste landene i Asia, og kuppet vil gjøre situasjonen for befolkningen enda vanskeligere, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) i en pressemelding torsdag.
– Samtidig som vi fryser stat-til-stat-programmene, er det vår vurdering at støtten via FN og sivilt samfunn til blant annet sårbare grupper, etniske og religiøse minoriteter må videreføres, legger han til.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Norge fordømmer kuppet og krever at politikere, journalister og andre som er pågrepet, deriblant Suu Kyi, slippes fri umiddelbart.
– Norge har bedt de militære kuppmakerne følge demokratiske spilleregler, gjeninnsette regjeringen og respektere resultatet fra valget i november 2020, sier utenriksministeren.
Flere store demonstrasjoner ble torsdag gjennomført i Myanmar. Titusenvis av demonstranter hadde møtt opp i flere byen for å vise sin støtte til Suu Kyi og andre pågrepne politikere.
Samtidig kommer det ubekreftede meldinger om at hæren slår hardt ned på protestene.