Nyheter:
– Hvor er konsekvensene, forsvarssjef?
Hun har selv opplevd seksuell trakassering. Nå reagerer Elin Marie Leonhardsen på at tilsynelatende «alle» viser sin støtte.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Elin Marie Leonhardsen (25) er sambandsbefal i Panserbataljonen, en av de mer mannsdominerte avdelingene i Forsvaret. Her har sersjanten vært i snart fem år. Da hun leste historiene i Forsvarets forum om seksuell trakassering i Forsvaret var det mye hun kjente seg igjen i.
– Jeg tenkte: Mhm, det har jeg opplevd, det har jeg opplevd, kanskje ikke det, men ja det, og slik fortsatte det, forteller Leonhardsen.
Saken har fått både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til å reagere.
– Det er vanskelig å ta tak i problemet hvis ikke kvinnene varsler, sa Bruun-Hanssen.
– Vi må gjøre det normalt å varsle, sa Bakke-Jensen.
Rune Wenneberg skrev på Facebook at «det strider i mot verdigrunnlaget», noe som dannet grunnlaget for kampanjen #tilmittforsvar, og krigsskolesjef Erlend Bekkestad skriver i en kronikk at «Forsvaret må bli flinkere til å ta vare på de kvinnene de har rekruttert».
– Det høres veldig fint ut, men jeg skjønner ikke hvordan gutter og jenter lettere skal kunne varsle bare fordi sjefene sier det, sier Leonhardsen.
– De gir oss ingen verktøy, de gjør ingen endringer eller innsats. Det må tydeliggjøres med konsekvenser for dem som trakasserer. Hva skjer første gang, hva skjer andre gang og tredje gang?
«Kroppen din tilhører avdelingen»
– Jeg ville snakke med ham, men alle ba meg om å la være. «Det er bare sånn han er», unnskyldte de ham med, forteller Leonhardsen
Hun gjorde ikke noe mer med saken. I forbindelse med at Leonhardsen bestemte seg for å dele egen historie med Forsvarets forum, snakket hun med kollegaen óm hendelsen.
– Han sier han ikke husker det, og det er helt greit, forteller Leonhardsen, som legger til at hun har veldig stor respekt for denne personen i dag.
Hun sier han beklaget på det dypeste da hun fortalte om hendelsen. Ifølge Leonardsen skulle han ønske hun hadde snakket med ham da det skjedde, slik at han kunne beklaget seg med en gang.
– Det at andre velger å ikke støtte meg som nyansatt og bortforklare andres handlinger er verre enn selve hendelsen, mener Leonhardsen.
– Jeg sa i fra og han slutta, men det skulle ikke skjedd i utgangspunktet. De andre kunne også ha støtta meg. Det er ganske tungt å stå opp som ny jente og være den som lager regler, når du ikke vet hva som er standarden fra før av.
Den aktuelle mannen er klar over at Forsvarets forum skriver denne saken.
Starten på karrieren besto av flere liknende hendelser, noen større, noen mindre.
Leonhardsen sier at man som jente, spesielt i Hæren, kanskje forventer og er forberedt på et visst nivå av trakassering.
– Jeg tenkte at sånn er det vel bare. Først da jeg ble eldre og fikk være mer i fred, innså jeg at kanskje det ikke skal være sånn, fortsetter hun.
Leonardsen sier hun nå forteller om sin egen historie av flere grunner.
– Hadde jeg sagt fra tidligere, så kunne jeg fått en beklagelse og han hadde fått muligheten til å bli mer bevisst på sine handlinger.
Hun vil vise at det er greit å si fra og at det er mulig å ha et profesjonelt arbeidsforhold med gjensidig respekt for hverandre, selv etter slike hendelser.
Forsvarets forum har snakket med Leonhardsens nestkommanderende som forteller at de er kjent med hendelsen.
Etterlyser regelverk
– Vi har jo mange skrevne og uskrevne regler i Forsvaret. Har du for eksempel samleie – med samtykke – med en vernepliktig, som ikke skal skje, får det konsekvenser. Varsler du, og sier fra at du har gjort noe dumt, så er konsekvensene mildere. Men alle vet det får konsekvenser. Slåss du i baren, blir du utestengt fra baren. Jeg har ikke sett noen konsekvenser av seksuell trakassering, eller mobbing for den saks skyld. Vi vet ikke hva som skjer. Det blir hysjet ned.
Hun tror et regelverk ville hjulpet dem som blir trakassert med å varsle, hjulpet sjefer med å håndtere sakene, og det ville hjulpet dem som trakasserer med å holde seg på matta.
I tillegg tror hun det er en tid og et sted for alt. Én ting er å dra groviser med folk du kjenner godt og er venner med.
– Det er annerledes hvis for eksempel en sjef kommer og sier «hvis du er lei kjæresten din så kan jeg stille opp», sier Leonhardsen og understreker at dette bare er et eksempel.
Stilte strengere krav til jentene
Men det er ikke bare forsvarstoppene Leonhardsen er skuffet over. Også andre kvinner.
– Vi har ikke det beste samholdet. Vi er redde for å skille oss ut som jente-jenter. Vi vil gli inn blant guttene.
– Jeg pleide også å være en av dem. I stedet for å være mer åpen og støttende, har jeg vært strengere med jentene enn med guttene, forteller Leonhardsen.
Hun sa til jentene at alt de gjorde eller ikke gjorde ville bli tolket i lys av at de var jenter. At de måtte skjerpe seg ekstra, passe på holdningene sine. Leonhardsen har også opplevd å søke støtte hos en kvinnelig kollega i forbindelse med en annen hendelse og blitt møtt med beskjed om å gå videre.
Så dro hun på årsmøtet til Militært kvinnelig nettverk. Det hele var litt tilfeldig, og Leonhardsen var heller ikke særlig positivt innstilt, men møtet endret måten hun så på seg selv og andre kvinner i Forsvaret.
– De kaller det «mensen-seminar» her oppe, men det er ikke sånn at vi sitter og rotter oss sammen mot mennene.
Hun sier det var inspirerende å høre hva forbilder gjorde for å komme seg opp og frem, hva slags hindringer de har møtt på og hvordan de overkom dem. Samtidig mener hun det har vært nyttig å få dypere kunnskap om kvinnelige soldater.
– Etter samlingen har jeg også endret måten jeg behandler kvinnelige vernepliktige på, forteller hun.
Viktig tillit
Når Forsvaret blir kritisert for å ha en ukultur, er ett av svarene ofte et spørsmål: Er den verre enn i andre deler av samfunnet? For Leonhardsen er det feil spørsmål. Hun mener konsekvensene av ukulturen er verre enn i andre deler av samfunnet.
– Dersom du opplever at det er fritt frem for å kalle deg navn, lure deg med hjem i en taxi, som nevnt i reportasjen, så svekker det tilliten, til systemet, men også til de rundt deg: makkeren, laget og avdelingen. Det er ubeskrivelig viktig. Du må vite at de som kommer bak deg har ryggen din. Ved trakassering og mobbing blir den tilliten svekket og du fungerer dårligere på jobb. Det er de som skal dra deg opp av skyttergraven når du er skutt. Du må stole på at de er opptatt av ditt beste.
Hun skulle ønske det var mer åpenhet rundt temaet.
– Ja, vi er en fantastisk organisasjon og jeg har helt fantastiske mannlige kollegaer. Jeg er sjeleglad for alle, men vi må innse at det går ikke bra overalt. Kanskje en dag skjer det noe nær oss. Derfor er det viktig at vi tidlig skaper åpenhet.
– Vi er ikke svakere fordi vi får en større klagekultur, eller det som mange her kaller krenkekultur. Vi har bare ikke tatt det alvorlig nok, så nå kommer alt på en gang.
– Hvis du kunne stilt forsvarssjefen ett spørsmål, hva ville det vært?
– Hvor er konsekvensene? Du er forbanna, men hva skal du gjøre? Hvordan har du tenkt å hjelpe oss?
– Vi er veldig flinke til å lage regelverk i Forsvaret, for trening og øving og alt mulig. Men hvor er reglene for seksuell trakassering?
Les hva forsvarssjefen svarer Leonhardsen i denne saken.