Nyheter
Trakasseringsanklaget oberst mente seg identifisert av uniformen – klaget inn NRK
NRK ble ikke felt i Pressens Faglige Utvalg for sak om obersten anklaget for seksuell trakassering.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Obersten som ble anklaget for å ha seksuelt trakassert flere yngre kvinnelige underordnede meldte en NRK-sak som omhandlet ham inn til Pressens faglige utvalg (PFU).
Saken ble behandlet bak lukkede dører onsdag.
Journalisten omtalte saken først.
Mente uniformen identifiserte
Obersten mente at NRK hadde identifisert ham gjennom å publisere en video som viser ham i en spesiell type uniform.
Han mente også at NRK ikke hadde tatt hensyn til opplysninger som han og andre hadde gitt redaksjonen, samt at NRK hadde brutt premisser som ble avtalt før han delte en advarsel Forsvaret hadde gitt ham, med krav om at advarselen ikke skulle refereres til. Dermed mente han at artikkelen også ble fremstilt feil.
Betrodd lederstilling
PFU konkluderer på sin side med at klageren må akseptere en viss grad av identifisering, i og med at han har en betrodd lederstilling i Forsvaret. I PFUs uttalelse trekkes det også frem at det står ord mot ord når det gjelder hva som har blitt avtalt rundt dokumentet.
I uttalelsen står det følgende:
«Vær Varsom-plakaten punkt 3.3 fastslår at det er medienes ansvar å klargjøre premisser i kontakten med kilder, og det innebærer at avtalte premisser må overholdes. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig sannsynliggjort i det som er forelagt PFU at det ble avtalt begrensninger i NRKs omtale av advarselen. Utvalget konstaterer at advarselen var helt sentral for å opplyse saken.»
I tillegg argumenteres det med at det foreligger en dokumentert historikk i saken, og at utvalget ikke finner grunnlag for at NRK har publisert noe uten å ha dekning for det. PFU mente at saken bygget på et bredt kildegrunnlag.
Konklusjonen er at NRK ikke har brutt god presseskikk.