Militærets tillit på spill i israelsk politikk

TEL AVIV (Forsvarets forum): Yossi Melman (72) er to år yngre enn den israelske staten. Nå mener han at regjeringens politikk er med på å bryte ned moralen og motivasjonen til soldatene i landet.

Publisert Sist oppdatert

Nå er Yossi Melman redd, ikke for Israels fiender utenfor statens grenser, men for det israelske demokratiet og det han mener er en statsminister som setter seg selv foran landet og folket han er satt til å styre.

Mehlman sier til Forsvarets forum at Benjamin Netanyahu er en ulykke for Israel og det som i disse dager skjer i landet, kan bære virkelig galt avsted.

Forfatteren og analytikeren har skrevet en rekke bøker og artikler om den kjente og beryktede israelske etterretningstjenesten Mossad og landets hærstyrke IDF.

– Jeg var den første som skrev og mente at Israel er på randen av en borgerkrig. Og som dere selv opplever under demonstrasjonene i gatene her, så er jeg ikke lenger alene om å frykte at demokratiet er i fare.

– Hundretusener av israelere har sett skriften på veggen og tar til gatene i håp om ikke å miste det vi har bygd opp siden staten Israel ble etablert i 1948, sier militær- og etterretningsanalytikeren.

Regimeskifte

Forsvarets forum har avtalt å møte Yossi Melman på stamstedet hans Cafe Meta i den israelske storbyen.

– Jeg bor bare noen kvartaler unna, sier han, setter seg ned og går rett på sak.

Melman har mye på hjertet.

– La oss begynne med Benjamin Netanyahu og hans regjerings forsøk på et juridisk statskupp, riktignok satt på vent, men at faren for et regimeskifte på bekostning av demokrati, er absolutt til stede. Det er flere dårlige nyheter i vente, sier militære analytikeren.

Han mener at Netanyahus planer undergraver IDF, den israelske hærens daglige funksjoner og planlegging av hærens bemanningsbehov på kort- og lang sikt.

– Og ikke minst er regjeringens politikk med på å bryte ned moralen og motivasjonen til soldatene, både hos de som avtjener obligatorisk militærtjeneste og hos reservestyrkene. Dette tar glansen bort fra betegnelsen Folkets Hær, sier Melman.

BEKYMRET: Journalist og forfatter Yossi Melman deler sine tanker om militærets fremtid ved et regimeskifte.

– Men har ikke den nye forsvarssjefen i Israel, Herzl Halevi, uttalt at diskusjonene og protestene som pågår burde holdes borte fra hæren?

– Her er forsvarssjefen i utakt med virkeligheten. Demningen har bristet, og ulike syn og diskusjoner har allerede brutt seg inn og pågår for fullt i IDF. Dere ser selv at mange av demonstrantene som krever at man beskytter demokratiet, bærer skjorter og uniformer som viser hvilken militærgren de tilhører, eller de tilhører reservestyrkene.

– De eldste er ikke lenger i tjeneste, men de unge sier rett ut at «vi vil ikke lenger delta i en hær hvor og så lenge statsministeren og hans regjeringen fører en politikk som man ser i diktaturer eller i autoritære regimer», er Yossi Melmans beskrivelse av de dramatiske hendelsene som finner sted på innsiden av den israelske staten.

Ufravikelig tro

Han mener den israelske hæren, IDF, er den siste skansen som skal, og kan beskytte den israelske staten.

– Rundt oss har vi Iran, Hizbollah og andre fiender som truer vår eksistens. Hva ville Israel vært uten IDF? Da ville vi være fullstendig ute og kjøre. Jeg har en usvikelig tro på IDF. Derfor ligger hæren og militærvesenet i Israel mitt hjerte nær, sier analytikeren og eksperten på israelsk etterretning til Forsvarets forum.

– Det gjør vondt å oppleve at IDF, den israelske hæren, kan være i ferd med å forvitre. Og det er forstemmende å høre forsvarssjefen snakke om å holde politikken i landet adskilt fra det israelske militæret. Det er umulig.

– IDF er folkets hær og ingen profesjonell hærstyrke. Militærtjeneste i Israel er obligatorisk og hæren består av folk som blir innkalt til tjeneste for å forsvare landet. Ellers lever de et sivilt liv, sier den militære analytikeren.

IDF-TRO: Forfatter Yossi Melman har en usvikelig tro på IDF. Nå er han bekymret for den politiske utviklingen i hjemlandet.

Unntakene presiserer han, er veteraner i pansrede enheter og i marinen, veteraner i luftforsvaret, piloter og i spesialstyrkene, folk som er i «kampfit» alder, reservister som er i delvis tjeneste, alle disse er fremdeles en del av hæren. Det samme gjelder for folk i etterretningstjenesten Mossad. Der kan pensjonister i 50-55-årsalderen påta seg eller bli bedt om å ta oppdrag. Disse har kunnskapen, erfaringen og vet hva det dreier seg om.

– Om dette militære systemet faller sammen, må Gud forby, så vil det kunne komme til en borgerkrig i Israel, sier Yossi Melman.

Demokrati i fare

Et oppsiktsvekkende innlegg i den israelske liberale avisen Haaretz, fra en som kaller seg Major R. understreker Yossi Melmans påstander og frykt for et israelsk demokrati i fare.

«Gjennom hele min militære karriere er jeg blitt vant med å operere i fullstendig hemmelighet, og ser fram til å kunne gjøre det igjen. Men det er jeg kun i stand til å gjøre når trusselen mot det israelske demokratiet er over for godt», skriver Major R., og redegjør for at han i 13 år har tjenestegjort i ulike roller i spesialoppdrag innen militær etterretning og at det dreier seg om en av hærens mest hemmeligholdte dekkoperasjoner.

«Disse etterretningsopplysningene går alltid direkte til statsministerens kontor, hvor de har bidratt til å hindre krig og å redde Israel fra alle slags farer», skriver den israelske offiseren.

Han skriver også at han var en av de 330 veteran-offiserene som var blant de første til å skrive under på en historisk petisjon hvor de gjorde det klart at om Israel blir et diktatur, i betydning av at det juridiske systemet blir en politisk del av regjeringen, så vil de ikke lenger melde seg til tjeneste i reservestyrkene.

Powered by Labrador CMS