Meninger

Om NAV Elverum skulle bli tildelt veteranprisen ville det være en inspirasjon for en arbeidsplass og medarbeiderne, skriver Ola Christensen.

– Heia NAV Elverum!

Om NAV Elverum skulle bli tildelt veteranprisen ville det være en inspirasjon for en arbeidsplass og medarbeiderne, skriver Ola Christensen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det faller tydeligvis enkelte tungt for medaljebrystet at NAV Elverum er innstilt til veteranprisen. Ifølge Arild Lihaug gjør jo bare disse offentlige byråkratene uansett jobben sin – og de hever visstnok en god lønn også. Slikt kan da knappest bli anerkjent med en egen pris!

Men først dette: Jeg var så heldig å få lov til å tjenestegjøre i Libanon – et vakkert land med flotte og gjestfrie mennesker, men dessverre alt for ofte hjemsøkt av konflikter og elendighet i en geopolitisk og militær smeltedigel benevnt Midtøsten.

Her ser vi Ola Christensen i Libanon da han var presse- og informasjonsoffiser i NORBATT 1986.

Mine personlige motiver for å bruke halvannet år av mitt liv i Ebel es Saqi var flerdelte: En porsjon FN-idealisme, litt eventyrlyst og en dæsj forsvarsinteresse – les: forsvarsvilje. Og at lønna – slik jeg betraktet det den gang – var god, var heller intet rekrutteringsmessig minus.

Det ble i det hele tatt flotte og varige opplevelser under fjernere himmelstrøk med drøssevis av minner. Og særlig et innblikk i et helt annet og fascinerende levesett – sånn sett ble Libanon-tjenesten en form for en kulturell dannelsesreise på flere nivå, ikke minst som en liten påminnelse om at «steinrøysa oppe i nord» slettes ikke er så verst å leve i.

«Bare gjort jobben sin»

Denne reisen resulterte faktisk også i medaljer fra henholdsvis FN og Forsvaret. Men jeg hadde jo bare gjort jobben min – og det til en god lønn også.

Denne reisen resulterte faktisk også i medaljer fra henholdsvis FN og Forsvaret. Men jeg hadde jo bare gjort jobben min – og det til en god lønn også.

Eller hva med de veteraner som tildeles krigskorset – de har «bare gjort jobben sin» og det skal vel ikke verdsettes med en egen utmerkelse?

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Enn de av våre kvinner og menn som blir såret i strid og tildeles en medalje – les: anerkjennelse for sin personlige innsats – har ikke de heller fortjent en slik synlig heder og ære?

Statlig kompetansemiljø

Engasjement er bra. Det være seg veteraner som uselvisk engasjerer seg for de av våre veterankolleger som sliter. Eller det være seg NAV Elverum, som også engasjerer seg for de samme veteraner. Tenke seg til at en statlig etat omfavner våre medmennesker på en slik måte!

Tenk at en statlig etat har utviklet et faglig miljø med spesialkompetanse i å veilede veteraner som har behov for det i NAV-systemet. «Med sin kompetanse og personlige engasjement har de bidratt til at veteraner som kontakter NAV får den hjelp og bistand som de har behov for», som heter i begrunnelsen for nominasjonen.

Indremedisin

Da Bjørn Dåvøy og Arild Lihaug ble tildelt veteranprisen for 2018, sa de blant annet til Forsvarets forum: «Vi er kjempeglade for prisen, og den inspirerer til å jobbe videre».

Tenk at en statlig etat har utviklet et faglig miljø med spesialkompetanse i å veilede veteraner som har behov for det i NAV-systemet.

Nettopp. Om NAV Elverum skulle bli tildelt prisen, tenker jeg i mitt stille sinn at for en inspirasjon for en arbeidsplass og dets medarbeidere – les; indremedisin og motivasjon for fortsatt å bidra til at veteraner som kontakter dem får den hjelp og bistand som de har behov for. På samme måte som Bjørn Dåvøy og Arild Lihaug legger ned et stort og verdifullt engasjement for de samme veteraner.

Støtt våre veteraner. Støtt våre soldater. Og offentlige etater – heia NAV Elverums byråkrater!

Powered by Labrador CMS