Meninger

En skjerm er sett gjennom et skadet glass viser valutakursene til U.S. Dollar og euro til russiske rubler i Moskva, Russland, tirsdag 22. februar.

Slik kommer de siste sanksjonene til å lamme Russlands økonomi

Sanksjonene som nylig ble lansert mot Russland er enestående for et land på den størrelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Dette betyr selvsagt at det er umulig å forutsi nøyaktig hvordan ringvirkningen deres rammer den russiske – og den globale – økonomien. Og vi trenger fremdeles å få vite om planens presise detaljer.

Men ved første øyekast truer de med den russiske rubelens kollaps, et press på russiske banker, hyperinflasjon, kraftig øknomonisknedgang og høy arbeidsledighet i Russland, i tillegg til uro i de internasjonale finansmarkedene.

Les også: Regjeringen om våpenstøtte til Ukraina: – Såpass begrenset at den ikke fører til at vi blir part til konflikten

I løpet av helgen innførte EU-kommisjonen, Frankrike, Tyskland, Italia, Storbritannia, Canada og USA fire sanksjoner som de hadde drøyd med:

  • De fjernet utvalgte russiske banker fra SWIFT, det globale, finansielle overføringssystemet som gjør det mulig å sluse penger verden rundt.
  • De ble enige om å forhindre den russiske sentralbanken i å løse ut sine internasjonale reserver på måter som undergraver sanksjonene, og opphevet muligheten deres for å bruke utenlandsk valuta for støtte rubelen.
  • De forpliktet seg til handling mot russiske oligarker, spesifikt ved å begrense salget av såkalte gullpass til velstående russere.
  • De forpliktet seg til å fryse utenlandske formuer knyttet til sanksjonerte individer opp til – og inkludert– president Putin, i tillegg til familiemedlemmer og «tilretteleggere».

De personlige sanksjonene rammer både Putins finanser, utenriksministeren hans, Sergej Lavrov, resten av folkene i sikkerhetsrådet hans, samt elleve andre navngitte tjenestemenn.

USA sier det er «ytterst sjelden» at man utpeker et statsoverhode. Putin føyer seg inn i en kort rekke, bestående av Nord-Koreas Kim Jong Un, den hviterussiske presidenten, Aleksandr Lukasjenko, og den syriske presidenten, Bashar al-Assad.

Rubelen kommer til å kollapse

Alle transaksjoner som involverer eiendom av disse personenes eie i USA og samarbeidende nasjoner, og alle transaksjoner de forsøker seg på i disse nasjonene (eller forsøk på å bruke disse nasjonene) kommer til å bli blokkerte. De får ingen tilgang på de estimerte 800 milliarder amerikanske dollarene det sies at de har stuet bort i Vesten.

Å nekte sanksjonerte, russiske finansinstitusjoner adgang til SWIFT-betalingssystemet kommer til å blokkere store volum av transaksjoner mellom Russland og resten av verden. Hvor ødeleggende dette kommer til å bli, og hvorvidt Russland klarer å finne en vei rundt, gjenstår å se.

Men aller mest knusende for Russland og folket deres, er beslutningen om å nekte den russiske sentralbanken adgang til hundrevis av milliarder amerikanske dollar i form av gull og utenlandsk valuta, som den har lagret i utenlandske sentralbanker.

Normalt når en valuta kollapser, så ebber kapitalflukten til slutt ut, og ny kapital strømmer inn igjen for å ta fordelen ved det som da ser ut til å bli et røverkjøp. Denne kapitalstrømmen oppfører seg som en automatisk stabilisator for valutaen.

Et lands sentralbank kan gripe inn for å avverge kollaps ved å benytte reservene deres – i form av gull og utenlandsk valuta – for å kjøpe egen valuta på utenlandske valutamarkeder. Dette kan forhindre at prisen faller ytterligere.

Med usikkerhet og frykt i finansmarkedene knyttet til den russiske invasjonen, betydelige begrensninger på flyten av kapital inn i Russland og frysing av Russlands sentralbank utenlandske reserver, står ingenting i veien for rubelens kollaps.

Rett før «atomkrig»

Verdien på russiske rubler falt nesten 30 prosent, målt mot amerikansk dollar, da markedene åpnet i natt norsk tid for handel på den første handelsdagen etter at Vesten kunngjorde økonomiske sanksjoner mot Russland, skrev NTB mandag.

Foreløpig kommer reelle betalinger for varer som olje, gass, gjødsel og hvete fortsatt til å være tillatt. Å kappe av disse innebærer et «atomkrig-alternativ» ved at det ville påført omfattende skade på begge sider.

Dette er rett før «atomkrig». Men det er usikkerhet om hvor ille det blir.

Hardt press på bankene vil påføre stor skade på det russiske finanssystemet. Med mangel på viktige importvarer og liten evne til å betale for dem, kan innenlandsproduksjonen stoppe opp.

Med manglende evne til å dekke svulmende underskudd, kan russiske myndigheter komme til å måtte trykke penger, og med det sparke i gang hyperinflasjon, som hendte i Tyskland i Weimarrepublikken.

Veldig få land (Nord-Korea er et) produserer alt de trenger selv. Siden Russland åpnet opp på 1990-tallet, har de i økende grad blitt integrerte sammen med resten av verden. Russland lager det meste av egne våpen, men bruker komponenter som kommer fra resten av verden. Å kappe disse forbindelsene kommer til å gjøre vondt.

Putins svar er umulig å gjette

Kina kan kanskje hjelpe ved å opprettholde noe handel med Russland, men hvis rubelen nærmer seg verdiløs, kan det vise seg ikke å være bærekraftig.

Samtlige tiltak kombinert kan føre til at Russlands økonomi kollapser.

Det har blitt utført tidligere, men aldri i lignende omfang. Iran, Afghanistan og Venezuela ble brakt i knestående som følge av lignende grep. Russland er blant verdens tolv største økonomier, større enn Brasil og Australia.

Spillteori kan ikke fortelle oss helt sikkert hvordan Putin kommer til å reagere. Valgmulighetene hans er begrensede, og kan vi virkelig være sikre på at han er rasjonell? Han framstår som om han ikke har forutsett den voldsomme responsen fra det ukrainske militæret; forutså han heller ikke den voldsomme responsen fra det globale finansmarked-hegemoniet?

Sett bort fra militære reaksjoner, kommer hans eneste gjenværende trekk til å påføre minst like mye skade på Russland som de ville gjort på resten av verden. Han kunne stanset gasseksporten til Europa – og europeerne ville frosset, men da ville han kappet en av Russlands siste finansielle redningsliner.

Les også: FOH-sjef Odlo skal sitte over aldersgrensen

Hvor langt kommer han – og dem som er rundt ham – til å gå?

Innvirkningen på finansmarkedene er mer åpenbar. Markedene hater usikkerhet. De kommer til å presse prisene opp på trygg havn-aktiver som gull og den amerikanske dollaren, og få prisen på risikable aktiver som aksjer til å falle. Energi og andre handelsvarepriser vil fortsette å vokse på et tidspunkt da inflasjon allerede er blitt et stort problem.

For bare få dager siden da de finansielle sanksjonene så ut til å bli svekket, virket det som at de ville utgjøre liten forskjell. Det ser på ingen måte slik ut nå.

Denne teksten ble først publisert på The Conversation. Oversatt til norsk av Sian O'Hara.

Powered by Labrador CMS