Nyheter

KRIGSFORBRYTELSE: Bildet av en ødelagt bygning fra byen Mariupol som de tre soldatene ble dødsdømt for å beskytte.
KRIGSFORBRYTELSE: Bildet av en ødelagt bygning fra byen Mariupol som de tre soldatene ble dødsdømt for å beskytte.

FN kaller dødsdommer mot briter i Donetsk «en krigsforbrytelse»

FN er bekymret over at to britiske og en marokkansk soldat ble dømt til døden i separatistkontrollerte Donetsk torsdag. Storbritannia ber Russland ta ansvar.

Publisert

FNs menneskerettighetskontor er bekymret over at den såkalte høyesteretten i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk har dømt tre soldater til døden, sier FN-talspersonen Ravina Shamdasani i Genève fredag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun sier man ofte har sett at rettsvesenet i de selverklærte republikkene Donetsk og Luhansk ikke har forholdt seg til grunnleggende forutsetninger for rettssikkerheten.

— Slike rettssaker mot krigsfanger utgjør en krigsforbrytelse, sier Shamdasani.

Les også: Briter risikerer dødsstraff for å ha kjempet for Ukraina

Fra britisk side kaller statssekretæren Robin Walker retten som avsa dommen «en ulovlig domstol i en skinnregjering.»

— Russland må ta ansvar, og har ansvar under Genèvekonvensjonen for behandlingen av krigsfanger, sier han.

Walker legger til at Storbritannia skal ta i bruk alle diplomatiske kanaler for å argumentere for at de to er krigsfanger og skal behandles deretter. Den britiske utenriksministeren Liz Truss skal snakke med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba om saken senere fredag.

Les også: KRIG PÅ DUGNAD

De to britene på 28 og 48 år, samt en mann fra Marokko ble dømt til døden av en domstol i separatiststaten Donetsk, lengst øst i Ukraina, som ikke er internasjonalt anerkjent. De to var med i en ukrainsk militærenhet som forsvarte byen Mariupol.

Powered by Labrador CMS