Nyheter:
– At Nato øver i Arktis, har stor verdi
Øvelse Flotex avsluttes denne uka.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Samøvelser mellom korvetter fra Skjold-klassen og F-35, bombardering mot landmål og elektronisk krigføring er noen av aktivitetene i Flotex 20, som startet 9. november.
Sjøforsvarets årlige øvelse, pågår fortsatt i Nordland, Troms og Finnmark, med hovedvekt i områdene Vågsfjorden, Andfjorden og Vestfjorden.
Høy aktivitet
Ifølge Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter er det ingen russiske reaksjoner på at Norge øver sammen med allierte i Flotex.
– Vi har ikke registrert noen russisk aktivitet som kan knyttes til denne øvelsen, sier han.
Men legger til at det generelt har vært høy aktivitet fra russiske sjøstyrker i nord i flere år.
– Operasjonene på russisk side er mer komplekse enn før, der de kombinerer styrker på land, sjø og i luft, sier Stordal.
Antiubåt-øvelser
Fartøyer fra Natos stående maritime styrke (SNMG1) deltar. Søndag var den portugisiske fregatten NRP Corte Real et av fartøyene som simulerte ubåtjakt i Andfjorden. Helikopter deltok også. Michel Hayes, pressetalsperson i Sjøforsvaret opplyser at det har vært gjennomført flere antiubåt-øvelser i løpet av de siste ukene.
Det norske Sjøforsvaret har fartøyer fra de fleste klasser i Flotex 20. Blant andre bidrar ubåten Utsira, fregatten Fridtjof Nansen, korvettene Gnist, Skjold og Glimt. Støttefartøyet Magnus Lagabøte deltar også. I tillegg er flere norske fly med, blant annet maritime patruljefly, F-16, F-35 og DA-20.
Alliert samtrening
Canada deltar med fregatten HMCS Toronto. Danmarks marine er representert med fregatten HDMS Triton.
– At Nato samøver i arktiske forhold, har stor verdi, sier Hayes.
Også Kystjegerkommandoen deltar, sammen med Minedykkerkommandoen og Marinens operative logistikkommando (MARCSS).
Målet med Flotex er å bygge maritim kampkraft, samtidig som Sjøforsvaret skal øve og trene på operasjoner i nordlige farvann, sammen med allierte. En viktig del av øvelsen er å øve samhandling og koordinering mellom fartøyer og fly for å sikre sjøkontroll.
Koronaberedskap
Med bakgrunn i den pågående pandemien har Sjøforsvaret foretatt risikoanalyser og iverksatt flere forbyggende tiltak i planleggingen og gjennomføringen av Flotex. Koronaberedskap er etablert ved Ramsund orlogsstasjon som ivaretar testing, karantene og isolasjon for eventuelle mistenkte smittetilfeller.
Les også: Opprettholder beredskapen på fartøyene i pandemien
Flotex 20 varer frem til fredag denne uken, 27. november.