Kultur:

Kenneth Bjerkelund er tidligere marinejeger. Han har blant annet vært med på dramatiske situasjoner i Afghanistan.

Marinejeger vil vise mennesket bak den tøffe masken

– Kreativitet, «street smartness», gjennomføringskraft, motivasjon, vilje og mot er avgjørende for å gjennomføre spesialoperasjoner.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Helt fra jeg var liten gutt, ønsket jeg å gjøre en forskjell. Var aktiv og spenningssøkende. Drivkraften var å bli del av et fellesskap, hvor jeg passet inn og potensialet mitt kunne brukes fullt ut, sier Kenneth Bjerkelund som er aktuell med boken «Marinejeger».

Letter på sløret

Yrket spesialsoldat er ikke for alle. Samtidig fremstår kanskje mennesketypen mer overmenneskelig enn realiteten. Få norske marinejegere har tidligere fortalt i bokform om livet. Bjerkelund sier han ønsker å lette på sløret for å vise frem mennesket bak.

– For bare seks år siden kunne jeg kanskje ikke fortalt like mye.

Boken Marinejeger ble utgitt i høst. Foto: Kagge Forlag

Marinejegerstyrken slet en stund med at mytene forhindret nok rekruttering.

– Hva er det som skiller spesialsoldater fra andre?

– Kreativitet, «street smartness», gjennomføringskraft, motivasjon, vilje og mot er noen av egenskapene som er avgjørende for å gjennomføre spesialoperasjoner, sier den tidligere marinejegeren.

Seire og tap

Trening, trening og atter trening. Aldri gi opp. Ved å drille inn rutiner forbereder spesialstyrkene seg på å kunne håndtere skarpe situasjoner i krigssoner. Likevel, til sjuende og sist er de vanlige dødelige, de er ingen roboter. De kan ikke forutse absolutt alle problemer. Krig koster. Bjerkelund har opplevd å miste en kollega og venn, Trond Bolle, en annen svært erfaren marinejeger som ble drept i Afghanistan.

Mental helse

Krigsveteraner har ulike erfaringer, som de håndterer på forskjellig vis - akkurat som andre mennesker. Bjerkelund mener fordommer hos folk flest om mental helse kan stå i veien for at norske veteraner blir brukt for den ressursen de er.

Livsstil

Kollegene er «flokken» til en spesialsoldat. Ifølge Bjerkelund betyr de alt. Kanskje det er en av grunnene til at overgangen til en sivil hverdag kan bli brå.

– Arbeidsmengden var tidvis stor, jeg var veldig mye borte fra familien og gjerne sliten når jeg kom hjem. Marinejeger er en livsstil, men skal en stå i yrket lenge, må en ha familien og fundamentet med seg på veien.

Kenneth Bjerkelund på «sosial-patrulje» i Nord-Afghanistan i 2007.

Ildsjel

At Bjerkelund valgte å slutte i Forsvaret, tilskriver han summen av flere faktorer. Ønsket om å ha familie. Nye utfordringer der han kunne bruke erfaringene som spesialsoldat.

Senere har Kenneth Bjerkelund startet bemanningsfirma for veteraner og bidratt i flere humanitære kriser. Han ble kåret til «Årets ildsjel» i Stavanger i 2016.

– Jeg hadde sittet på skolebenken og i operasjonssentralen lenge, selv om det var i felt, blant «gutta», jeg helst ville være. Jeg har et stort behov for å hjelpe og se resultater. Jeg forstod raskt at min erfaring fra Marinejegerkommandoen var skreddersydd for å drive humanitært arbeid.

Powered by Labrador CMS