Nyheter:

Maliske styrker samler seg rundt residensen til president Ibrahim Boubacar Keita tirsdag 18. august.

Norske sjefen i Mali: Kan måtte starte samtalene med lokale myndigheter på nytt

Norsk personell i Bamako holder seg på hjemmekontor. Utenfor er det fortsatt uklart hvem som har makten i Mali etter kuppet.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med oss går det bra. Vi fikk melding ganske tidlig tirsdag morgen om begrenset bevegelse i sentrum, sier Joakim Meyer i Bamako i Mali over telefon til Forsvarets forum.

Han er stabsoffiser og jobber i planavdelingen ved MINUSMA-hovedkvarteret med etterretning. Han er også nasjonal styrkesjef for det norske bidraget i Mali, som for tiden består av rundt 15 offiserer og spesialister. Fire av dem er ved hovedkvarteret til MINUSMA, mens resten drifter den norske leiren, Camp Bifrost.

Nasjonal styrkesjef i Mali, Joakim Meyer.

Frankrike og FN: Internasjonale operasjoner går som planlagt

Mandatet står

MINUSMA-misjonen til FN ble vedtatt i 2013, og skal støtte politiske prosesser i landet og utføre sikkerhetsrelaterte oppgaver, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Norske myndigheter følger utviklingen i Mali med stor bekymring. MINUSMA har blant annet som oppgave å beskytte sivile, bidra til å reetablere statens autoritet og gjenoppbygge den statlige sikkerhetssektor, samt fremme og forsvare menneskerettighetene, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en e-post til Forsvarets forum torsdag.

Forsvarets forum har rettet en rekke spørsmål til departementet, blant annet hvorvidt det er riktig å delta i en FN-misjon når den regjeringen misjonen har støttet, er blitt kastet i et kupp. Departementet har ikke svart på de enkelte spørsmålene, men har sendt over en uttalelse fra Bakke-Jensen.

– Mandatet er utstedt av FNs sikkerhetsråd, og dette er ikke kalt tilbake. Så lenge mandatet står er det ikke noe som i dag som tyder på en endring i regjeringens beslutning om å videreføre Norges bidrag til MINUSMA eller at vi vil trekke oss ut av FN-misjonen, står det blant annet i uttalelsen.

Nasjonal styrkesjef (SNR) i MINUSMA vurderer, i samråd med den norske ambassaden i Mali, at sikkerhetssituasjonen for norsk personell er uendret, opplyser departementet.

SNR i Mali, Joakim Meyer, sier til Forsvarets forum at de følger med på FNs uttalelser.

– Det som er noe av utfordringen nå, er at de samtalene vi har hatt på høyt nivå med myndighetene i landet, må på en måte starte på nytt igjen. Vi vet ikke helt, det er ikke satt inn et nytt maktapparat ennå, så hvem er myndighetene i Mali nå? Det er et spørsmål, sier han og legger til:

– I tillegg samarbeider vi med hæren og politiet om utdanning og trening. Hvem som leder hæren og politiet er uavklart. Vi regner med å få avklaring om ikke så alt for lenge.

Kupp

Tirsdag kom meldinger fra Mali fra flere kilder, deriblant den norske ambassaden, om at det pågikk uroligheter og et mulig militært kupp.

– Ambassaden er varslet om et militærkupp i de væpnede styrkene og soldater er på vei til Bamako. Nordmenn bør utvise varsomhet og helst bli hjemme til situasjonen er avklart, stod det i meldingen fra den norske ambassaden, ifølge Reuters.

Når meldingene kom og de hørte rykter om at nasjonalgarden var omringet ved militærleiren Kati, omtrent 15 kilometer fra hovedstaden, dro de norske offiserene fra MINUSMA-hovedkvarteret og hjem til leilighetene sine. De bor i et roligere ambassadestrøk, som ligger skjermet for de største demonstrasjonene.

– Det var en omvei for å komme oss unna de områdene hvor vi antok at det var hendelser. Det gikk smertefritt egentlig, sier Meyer.

Han sier at etter det de kjenner til, er ingen drept eller skadet som følge av kuppet.

– Det er interessant å se bildene fra Bamako fra tirsdag kveld. Da var det stor jubel i gatene.

Natt til onsdag kunngjorde Malis president Ibrahim Boubacar Keita (75) sin avgang i en TV-sendt tale, noen timer etter at han og regjeringsmedlemmene var tatt til fange av soldater.

En mann holder opp flagget mens han feirer sammen med andre i gatene i Bamako i Mali. Bildet er datert tirsdag 18. august.

Demonstrasjoner

Meyer forteller at de har sett flere bølger av demonstrasjoner. De siste to ukene har de fortonet seg ganske fredelig. Før det var det en pause i demonstrasjonene på grunn av id. Demonstrasjonene som fant sted opp mot høytiden var imidlertid preget av vold.

– Det har vært politisk misnøye over lang tid, sier Meyer.

Det er også bakgrunnen for kuppet som utspant seg tirsdag, forteller stabsoffiseren.

– Det har vært misnøye mot den sittende presidenten på grunn av det de mener er manglende styre av landet.

Balanseøvelse for Frankrike: Fordømme kuppet uten å støte fra seg en viktig alliert

Også Reuters skriver at det i løpet av de siste månedene har vært stadige demonstrasjoner i Mali. Demonstrantene mener landet er preget av korrupsjon og en forverret sikkerhetssituasjon. Protestene har fått støtte av paraplyorganisasjonen M5-RFP, som består av politiske partier, religiøse ledere og samfunnsorgansiasjoner.

Det norske personellet i Bamako merker ikke så mye til kuppet.

– Vi har fått råd om å holde oss unna byen. Så vi har hatt hjemmekontor. Det er heller ikke noe nytt, det har vi hatt ganske ofte på grunn av koronaepidemien.

Han sier at de føler seg trygge slik situasjonen er nå. De holder seg i ro og unngår store ansamlinger av folk. Én merkbar endring har vært at flyplassen ble stengt under kuppet. MINUSMA har nylig åpnet for at personellet kunne begynne å rotere og dra på permisjon igjen etter at det en periode var stengt på grunn av koronaviruset. For nordmennenes del er det ingen som venter på å komme seg fra eller til Bamako med det første. Fredag opplyser Meyer at flyplassen nå er åpnet.

Powered by Labrador CMS