Nyheter

NORSK DELTAKELSE: Norske soldater har deltatt i FN-styrken i Mali siden 2013, og i juli besluttet også den forrige regjeringen å delta i den franskledede Takuba-styrken i landet.

USA advarer Mali mot å hyre russiske leiesoldater

USA er «dypt bekymret» over meldinger om at kuppmakerne i Mali vurderer å hyre russiske leiesoldater.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield har de siste dagene besøkt Mali og Niger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter tirsdagens møte med Nigers president Mohamed Bazoum advarte hun makthaverne i Mali mot å hyre russiske leiesoldater.

– Jeg har uttrykt vår dype bekymring over meldingene om at russiske leiesoldater kan bli sendt til Mali og den risiko dette kan utgjøre for regional fred og sikkerhet i hele Sahel, sa hun.

– Russiske leiesoldater står bak brudd på menneskerettighetene og overgrep mot sivile, de koster mye både i form av penger og mineralrettigheter, og de fratar lokalbefolkningen sterkt tiltrengte ressurser, sa Thomas-Greenfield.

Lavrov bekreftet

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov bekreftet i forrige måned at Mali hadde kontaktet et russisk sikkerhetsselskap.

– De kontaktet et privat, militært selskap fra Russland, sa han, men understreket at russiske myndigheter ikke var involvert.

Les mer: Norsk seier i Nato-konkurransen Iron Spear

Det russiske sikkerhetsselskapet Wagner Group er alt på plass i Den sentralafrikanske republikk og flere andre afrikanske land, og deres leiesoldater har også vært å se i Syria og Libya. Det er imidlertid ikke bekreftet at det er dem Mali har vært i kontakt med.

Wagner Group har ifølge flere internasjonale medier tette bånd til det russiske forsvarsdepartementet og russisk etterretning, og den antatte lederen av selskapet knyttes også til president Vladimir Putin.

Norsk styrke

Norges forrige regjering besluttet i juli å sende et mindre antall soldater til den franskledede Takuba-styrken i Mali, for å bistå maliske regjeringsstyrker i kampen mot ytterliggående islamistgrupper i landet. Dette skjedde til tross for at de militære i landet få uker tidligere hadde grepet makten.

Danmark deltar også i Takuba-styrken, men truer med å hente sine soldater hjem dersom Mali hyrer russiske leiesoldater.

Uakseptabelt

– Vi samarbeider ikke med leiesoldater. Det er helt uakseptabelt og en klar rød linje, slo Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen fast i september.

Tidligere forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa seg enig.

– Vi har i samtaler med maliske myndigheter i Bamako uttrykt sterk bekymring for konsekvensene dersom Mali skulle inngå en avtale med Wagner-gruppen, sa han til NTB i slutten av september.

Les mer: F-35 blir dyrere for Norge uten Tyrkia

Powered by Labrador CMS