Nyheter

NORSK GULL: I midten står det norske mannskapet på en CV90-stormpanservogn som tok gull i konkurransen Iron Spear i Latvia. Fra venstre; Sondre, Christian og Magnus. Soldatene ønsker bare å bruke fornavn i saken.

Norsk seier i Nato-konkurransen Iron Spear

For andre året på rad gikk norske soldater til topps i konkurranse mot 12 andre nasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette viser at den norske soldatutdanningen holder et svært høyt nivå. Norge leverer gode resultater over flere år og det er ikke tilfeldig. Soldatene våre er helt i toppen når man sammenligner med andre Nato-land, sier oversersjant Frode Hirmoen på telefon fra Litauen.

LITAUEN: Oversersjant Frode Hirmoen.

Hvert år samles soldater og materiell fra Natos «Enhanced Forward Presence» for å delta i skarpskytingskonkurransen Iron Spear. Konkurransen er delt inn i to klasser – én for stridsvogner og én for stormpanservogner.

De norske soldatene har nylig kommet tilbake fra konkurransen i Latvia hvor de gjorde tilnærmet rent bord i finalen fredag 22. oktober.

For andre året på rad gikk et norsk mannskap til topps med en CV90-stormpanservogn.

I stridsvognkonkurransen ble det andreplass for soldatene fra Telemark bataljon.

Totalt deltok 12 nasjoner og 33 lag.

– Nesten alle andre land lag stilte to lag i hver gruppe. På grunn av en øvelse som gikk samtidig i Litauen fikk vi bare sendt nok vogner til å stille to lag totalt i konkurransen, forklarer Hirmoen.

Se resultatlisten for topp 3 nasjoner nederst i saken

Mistet beltet på stormpanservogn

Iron Spear gikk over flere dager hvor mannskapene blant annet ble testet i statisk skyting, kjenningstjeneste, avstandsbedømmelse, sanitet og sekundærildledelse i simulator. Poengsummen fra de innledende rundene dannet grunnlaget for hvilke lag som stilte i finalen.

SKARPSKYTING: En Leopard 2A4 stridsvogn fra Telemark bataljon som kom på andre plass i konkurransen.
ANDREPLASS: I midten står stridsvogn-mannskapet som tok andreplass i konkurransen. Fra venstre bak mot høyre: Martin, Lars Henrik, Karl Kristian og Lars Henrik. Soldatene ønsker bare å bruke fornavn i saken.

– De ni beste stormpanservognene og stridsvognene gikk videre til finalen, hvor resultatene fra den innledende runden ble nullstilt. Finalen besto av to øvelser; dynamisk skyting hvor man engasjerte fem mål på ulike avstander på tid, samt en «hinderløype». Den totale poengsummen fra øvelsene utgjorde det endelige resultatet, forklarer Hirmoen.

Norge gikk til topps i stormpanservognkonkurransen. Det skjedde likevel ikke uten dramatikk. På vei ut til den statiske skytingen fikk den norske CV90en en belteavsporing.

– Soldatene jobbet i 12 timer med å prøve å få på beltet, og fikk ikke skutt før dagen etter. Når de de andre nasjonene hørte at beltet til CV90en var gått av, var det mange som var lettet fordi de trodde vi var ute av konkurransen, sier Hirmoen.

LATVIA: En norsk soldat under konkurransen i Latvia.
ABRAMS STRIDSVOGN: 12 nasjoner deltok i Iron Spear.

Konkurrerer med 40 år gamle stridsvogner

Og konkurrentene har god grunn til å frykte den norske deltagelsen. Gjennom flere år har soldater fra Hæren hevdet seg i toppsjiktet.

Ved forrige konkurranse gjorde nordmennene storeslem og vant konkurransen i både stormpanser- og stridsvognklassen.

– Jeg vil si det ligger mye veldig prestisje i å vinne Iron Spear. Og det er spesielt imponerende ettersom vi har stridsvogner som snart er 40 år gamle.

– Vil du si at Norge stiller med et handicap?

– Ja, det vil jeg si. Stridsvognene begynner å bli såpass gamle at vi er redde for at noe skal ryke, selv under en kortvarig konkurranse. Det er stor sjanse for at noe bryter sammen og vi må begynne å skru på vogna, sier Hirmoen.

Les mer: Planlegger å signere stridsvogn-kontrakt i 2022

Han er operasjonsbefal i det norske bidraget til operasjon «Enhanced Forward Presence» (EFP) i Litauen. Det består av rundt 130 soldater, primært fra Telemark bataljon med innslag av personell fra kampstøtte-avdelinger.

Hirmoen beskriver Iron Spear som en viktig møteplass for landene som deltar i EFP.

– Det er veldig bra arena for å samles, utveksle erfaringer og se på hverandres materiell. De andre nasjonene legger også merke til at lille Norge presterer på et høyt nivå over flere år.

– Det er oss alle kommer for å slå i Iron Spear.

Topp tre i Iron Spear:

Stormpanservogn:

  1. Norge (CV90)
  2. Nederland (CV90)
  3. USA (Bradley)

Stridsvogn:

  1. Nederland (Leopard 2A6)
  2. Norge (Leopard 2A4)
  3. Tyskland (Leopard 2A6)
STORMPANSERVOGN: En norsk CV90-stormpanservogn under Iron Spear-konkurransen i Lativa. Norge skjøt seg til topps for andre året på rad.
Powered by Labrador CMS