Nyheter
Sverige betegner Wagner-gruppens aktivitet i Mali som uakseptabel
Sverige trekker seg ut av Takuba i løpet av året og vil gjennomgå deltagelse i FN-operasjonen Minusma, sier utenriksminister Ann Linde.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi har allerede bestemt at vi i år vil trekke oss fra styrken til Takuba, sa den svenske utenriksministeren Ann Linde i forbindelse med EUs utenriksministermøte i Frankrike.
– Spørsmålet er hva vi gjør med Minusma, fortsatte Linde med henvisning til den FN-ledede fredsbevarende operasjon i Mali, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Det var i 2020 at den svenske Riksdagen godkjente utplasseringen av opptil 150 soldater til operasjon Takuba.
Spesialsoldater fra flere europeiske land
Takuba er en europeisk styrke, ledet av Frankrike, som har operasjonsområde i Mali, på grensen mot Niger og Burkina Faso. Styrken består av spesialsoldater og støttepersonell fra 14 europeiske land.
Norge skal ifølge Forsvarsdepartementet sende et mindre personellbidrag. Det skulle etter planen skje høsten 2021. I desember var personellet enda ikke på plass.
– I påvente av enighet med maliske myndigheter om en avtale som gir det norske personellet tilstrekkelig rettslig vern er det norske bidraget p.t. ikke deployert, skrev kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet Lars Gjemble i en e-post til Forsvarets forum i desember 2021.
Skal diskutere Mali i Riksdagen
Sverige har også 250 militærpersonell som er del av FN-operasjonen Minusma. Neste uke skal bidraget til Mali diskuteres i Riksdagen.
Utenriksminister Linde beskriver tilstedeværelsen til Wagner-gruppen og militærjuntaens forsøk på å holde seg ved makten i Mali som uakseptable.
– Det vil selvfølgelig få konsekvenser, sier Linde.
I følge Reuters har en kilder i det franske forsvaret sagt at Sverige uansett hadde planlagt å trekke ut styrker når mandatet går ut i mars, og at svenske offiserer fortsatt vil være del av operasjonen.