Nyheter
MINUSMA: Et norsk Hercules-transportfly i Mali i 2021.
Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret
Viderefører rotasjonsordningen for transportfly i Mali ut 2022
Forsvaret kan stille med transportfly og stabspersonell til FN-operasjonen i Mali også utover 2022, skriver regjeringen i sin nye Sahel-strategi.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag la utenriksminister Ine Eriksen Søreide fram regjeringens nye Sahel-strategi for 2021-2025.
Dette er den andre Sahel-strategien fra regjeringen. Den første ble lansert i 2018. Bakgrunnen var økt norsk innsats i Sahel på grunn av negativ sikkerhetsutvikling i regionen og stort behov for internasjonal assistanse.
I den nye strategien trekkes det fram at det er krevende å drive arbeid for fred, stabilitet og utvikling i Sahel. Sikkerhetssituasjonen påvirkes blant annet av internasjonale terrorgrupper.
Les mer: Danmark vil sende spesialstyrker til terrorbekjempelse i Mali
Mali er et av landene som har vært preget av uro og trusselen fra islamistiske terrorgrupper. I den sammenheng har Forsvaret stilt med et transportfly av typen C-130J Hercules til FN-operasjonen MINUSMA. Det har gjort det mulig å frakte personell og utstyr trygt til utilgjengelige og risikoutsatte området.
Forsvaret har stilt med transportfly i tre perioder: 2016, 2019 og senest i 2020–21. Dette har vært som del av en rotasjonsrodning hvor flere andre land også deltar.
I tillegg har Forsvaret driftet Camp Bifrost, som er base for transportflyene.
Nå ønsker regjeringen for å videreføre rotasjonsordningen for transportfly i MINUSMA ut 2022, inkludert drift av leir for denne, samt deltakelse med stabspersonell.
Det kan også bli aktuelt å tilby FN disse bidragene også etter 2022. En beslutning om Forsvarets videre innsats i Mali vil bli fattet våren 2022, går det fram av Sahel-strategien.
Les også: Norske styrker fraktet eks-opprørere i kontroversielt FN-program