Nyheter:

Lossing av C-130J Hercules på Jan Mayen.

Ga 325 000 for Jan Mayen-tur

I forbindelse med TV-aksjonen 2020 ble en flyreise for to til Jan Mayen auksjonert bort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til øya Jan Mayen i Norskehavet går det bare åtte flyvninger i året.

I forbindelse med TV-aksjonen – som i år går til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet – ble en flyreise for to auksjonert bort.

Det er Luftforsvaret som leies inn av Cyberforsvaret for å gjennomføre flygninger til Jan Mayen. Turene betales i sin helhet av Samferdselsdepartementet. Men det var besetningen på Jan Mayen som ga bort reisen.

All ledig restkapasitet på flyvninger til Jan Mayen tilfaller nemlig den tjenestegjørende besetningen på øya som besøksplasser.

Auksjonen ble åpnet allerede 14. oktober, og de første budene lå på rundt 75 000 kroner for dagsturen. Budene gikk fort opp, og etter den første timen var prisen allerede oppe i 200 000 kroner. Til slutt endte budrunden på 325 000 kroner.

Auksjonsvinneren ønsker å være anonym.

Auksjonert bort turer i mange år

Besetningen på Jan Mayen har gjort dette tidligere også.

I 2018 innbrakte auksjonen av flyturen 104 100 kroner, etter at to amerikanere vant auksjonen. Foregående år har prisen vært oppe i både 200 000 og 175 000 kroner.

– Jeg satt i USA og søkte etter måter å komme seg til Jan Mayen på. Slik havnet jeg på nettsiden til TV-aksjonen og så at Forsvaret auksjonerte bort to plasser på et Hercules-fly. Jeg sa til sønnen min; skaff meg den turen. Og nå er jeg her, sa Robert Bonifas (81) til forsvaretsforum.no i 2018.

Les også: I vinter fikk Jan Mayen kongelig besøk for første gang på 45 år.

14 av 18 er ansatt i Forsvaret

Jan Mayen er 377 kvadratkilometer stor og har siden 1930 har vært en del av Norge. De eneste innbyggerne på øya er personell fra Forsvaret og Meteorologisk institutt, i alt 18 personer. Av disse er 14 personer ansatt i Forsvaret mens de resterende fire er ansatt av Meteorologisk institutt.

De som kommer, får noen få timers bakkeopphold hvor de besøker stasjonen og kan se på områdene i umiddelbar nærhet.

Besetningen på Jan Mayen har også gitt 25 000 kroner til tv-aksjonen. Dette er penger de har samlet inn gjennom 250 timer med dugnad ved å plukke søppel og plast på strendene på Jan Mayen.

Rettelse: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at det var Luftforsvaret som ga bort de to plassene. Det er feil. Luftforsvaret leies inn av Cyberforsvaret for å gjennomføre flygninger til Jan Mayen. Turene betales i sin helhet av Samferdselsdepartementet. Men det var besetningen på Jan Mayen som ga bort reisen. Rettelse gjort 21.10.2020, klokken 07:14.

Powered by Labrador CMS